Szentföldön élő gyerekek együtt imádkoztak a békéért

0
317

Francesco Patton szentföldi ferences kusztos a Vatikáni Rádiónak nyilatkozott Ferenc pápa vasárnapi békefelhívásaihoz csatlakozva. Jeruzsálemben izraeli és palesztin, keresztény és muzulmán gyerekek együtt imádkoztak a békéért.

A szentatya a vasárnapi Úrangyala elimádkozása után erőteljes hangon ismét a háború azonnali beszüntetését kérte. ,,Tegyenek meg mindent azért, hogy elkerüljük a konfliktus kiszélesedését” – a pápa szavait a Vatikáni Rádió olasz nyelvű, élő adásában hallgatta, majd kommentálta Francesco Patton szentföldi ferences kusztos. Reméli, hogy Ferenc pápa ismételt felhívásai megérintik a világ hatalmasainak lelkiismeretét.

Gyermeki fohász a békéért

,,A pápa szavai eszembe juttatták a szombat esti eseményt itt, Jeruzsálemben, ahol a gyermekek a békéért imádkoztak” – mondta el a ferences. Együtt, izraeliek és palesztinok, keresztények és muzulmánok. „Nagyon megérintett egy öt éves kislány imája, aki aggódva imádkozott az édesapjáért. Ez a félelem nemcsak a gyerekkorára, hanem valószínűleg az egész életére kihat majd”. A kicsik által tanúsított empátia „valószínű meghaladja a felnőttekét, a gyerekeknek sikerült felismerniük, hogy a szenvedés mindenkit érint”.

Jeruzsálemben „továbbra is szürreális a hangulat, tapintható a félelem, a gyűlölet és a harag érzése keveredik a tehetetlenséggel és a fájdalommal. Ez pedig még erősebben rávilágít arra, hogy szükség van az imáinkra, és a békés megoldásokra, melyek által megóvhatjuk a civil lakosságot, különösen a gyermekeket”. „Ne feledjük, hogy az elején – utalt a szentföldi ferences kusztos az október 7-i támadásra – szörnyű mészárlást követtek el az izraeli civilek ellen, akik a Gázai szoros körül éltek, több ezer ember meghalt, 250-et elraboltak. Most pedig a Gázai övezetben közel 10 ezer halottnál járunk, akiknek szinte a fele gyermek. Ez a tragédia föl kellene hogy rázza mindenkinek a lelkiismeretét, a világ hatalmasaiét is, azoknak a férfiaknak és nőknek a lelkiismeretét, akik erőteljes befolyással lehetnek az azonnali és jövőbeli döntésekre”.

A szentföldi idősek gyermekeikért és unokáikért aggódnak

Hogyan élik meg az idősebbek az egy hónapja tartó háború drámáját? „Ők elsősorban gyermekeikért és unokáikért aggódnak, nem saját jövőjükre, hanem szeretteik jövőjére gondolnak” – mondta el a Vatikáni Rádiónak Patton OFM. „Ezt nemcsak Gázában, hanem itt, Izraelben is láttam. Sok idős ember nem lát nagy jövőt gyermekei és unokái előtt, ezért arra biztatják őket, hogy hagyják el az országot és másutt kezdjenek új életet. Ez tovább súlyosbítja a tragédiát, a keresztény közösség számára is, mert azt jelenti, hogy fogy a közel-keleti keresztények létszáma”. A legutóbbi információk a Gázában élő kis közösséggel kapcsolatban robbantásokról szóltak, melyek egy templom és egy apácák által működtetett iskola közelében csapódtak be.

A másik hír pedig, hogy a gázai gyerekek is csatlakoztak a pápa hétfői találkozójához, amelyet a Vatikánban tartott. „Videót is küldtek neki, amelyben megköszönik mindazt, amit tesz, imádkoznak a pápáért, és bombázások ellenére megmutatják a keresztény remény arcát”.

Forrás: Vatican News

Fotó: SIR; a szentföldi ferences kusztódia, Vatican Media