Emléktábla-avatással egybekötött alumnitalálkozó a 30 éve alapított kolozsvári Katolikus Egyetemi Lelkészségen

0
1015

Ünnepi találkozásra hívja a régi és a jelenlegi tagjait november 11-én a kolozsvári Katolikus Egyetemi Lelkészség (KEL). A Kolozsvár belvárosában tartandó egésznapos rendezvény célja, hogy a 30 éve alapított lelkészség régi és jelenlegi tagjai találkozzanak, valamint hogy felidézzék a 15 éve elhunyt Orbán László egyetemi lelkész emlékét és üzenetét.

A találkozás célja az emlékek felidézésén túl a jelen helyzet elemzése és a jövő, a következő 30 év távlatának tematizálása; ezért kapta a találkozó a KEL 60 nevet.

A kolozsvári Katolikus Egyetemi Lelkészség (KEL) rendezvényének tervezett programja:
10 órától emléktábla-avatás Orbán László tiszteletére a KEL-előtérben; felszólalnak: Györgypál Enikő pasztorálasszisztens, Orbán László egykori munkatársa; Lukács János plébános, Orbán László barátja; Mile Balázs első beosztott konzul; majd László Attila főesperes megszenteli az emléktáblát.


10.30-tól szentmise a piarista templomban, főcelebráns: Holló László (egyetemi lekész 1997–2001 között), ünnepi szónok Nóda Mózes (egyetemi lelkész 1993–1997 között). Déli 12 órától kerekasztal-beszélgetés, résztvevők Takó István (egyetemi lelkész, 2008–2021 között), Péterfi Attila, Rugina Szabolcs, Galaczi Gabriella egykori és jelenlegi egyetemisták, moderál Szász István Szilárd.

A nap további programja

14.00–15.00 ebéd a Márton Áron-teremben,
15.00–15.30 egykori és jelenlegi KEL-esek találkozása, 15.30–16.30 táncoktatás, 16.30–20.00 táncos mulatság, 20.00 a KEL-zenecsoport lemezbemutatója esti imával.

A KEL rövid története

1993-ban a kolozsvári Szent Mihály-plébánián működő egyetemista ifjúsági csoport kezdeményezésére a Gyulafehérvári Római Katolikus Érsekség létrehozta a kolozsvári Katolikus Egyetemi Lelkészséget.

Első egyetemi lelkésze Nóda Mózes volt, majd Holló László, Balla Árpád, Orbán László, Takó István, Jánossi Imre és Molnár Lehel követték egymást.

A 2000-es évektől az egyetemi lelkészek munkáját pasztorálasszisztens is segíti. Különböző lelkiségi csoportok alakultak, illetve a vallási programokon túl számtalan esemény, karitatív tevékenység valósult meg a 30 év során. A lelkészség jelenleg is aktív tevékenységet folytat, több csoportba és tevékenységi körbe tömörítve az egyetemistákat.

Orbán László a 2000-es évek közepén volt egyetemi lelkész, nagy hatást fejtett ki az egyetemisták körében, azonban életének legnagyobb tette mégis az lett, amikor életét adta egyik növendékéért. Ennek fényében különös súlyt nyer a mondása, miszerint „Az lesz igazán a miénk, amit odaadunk másoknak”. Ez a mondata felkerült arra az emléktáblára, amelyet a Nemzeti Örökség Intézete együttműködésével készítettünk el és november 11-én tervezünk megszentelni a KEL előterében. Az emléktáblára helyezett bronzplakett alkotója Miholcsa József szobrászművész.

Molnár Lehel SchP egyetemi lelkész
Lengyelfi Emőke pasztorálasszisztens

Fotók: KEL archív

MEGOSZTÁS