Ferenc pápa december elején Dubaiba látogat a klímacsúcsra

0
293

A Szentszék Sajtóterme pénteken tette közzé, hogy Ferenc pápa december 1-je és 3-a között részt vesz az ENSZ égisze alatt Dubaiban tartott COP28 klímavédelmi nemzetközi csúcstalálkozón.

Az Egyesült Nemzetek Szervezetének (ENSZ) soron következő 28. Éghajlatváltozási Konferenciáját – ennek rövidítése a COP28 – az Egyesült Arab Emírségek egyik emírségének fővárosában, a 3,3 milliós Dubaiban tartják december 1-je és 3-a között. Matteo Bruni szentszéki szóvivő újságírók kérdésére válaszolva bejelentette, hogy Ferenc pápa elfogadván Mohammed bin Zájed al-Nahján emír, az Egyesült Arab Emírségek elnökének meghívását, az Egyesült Arab Emírségekbe látogat és részt vesz az ENSZ szervezésében Dubaiban tartott COP28 klímavédelmi nemzetközi csúcstalálkozón.

A COP nevű kezdeményezést 1995 óta minden évben megrendezik abból a célból, hogy a részes felek megvitassák és megoldásokat találjanak az évszázad legnagyobb kihívására, az éghajlatváltozásra. A konferencia eddig talán legfigyelemreméltóbb eredménye a Kiotói Jegyzőkönyv elfogadása után a Párizsi Megállapodás volt. A mérföldkőnek számító egyezményt 195 ország képviselője írta alá a 199-ből. Megállapodtak abban, hogy csökkentik az üvegházhatású gázok kibocsátását, és a globális átlaghőmérséklet-emelkedését 1,5 °C alatt tartják az ipari forradalom előtti szinthez képest.

Forrás: Vatican News

MEGOSZTÁS