Újraszentelik a Szent Mihály-hegyi templomot

0
506

Nagyszabású ünnepséget tartanak Kézdialmás és Lemhény közös, Szent Mihály oltalmába ajánlott templománál. A felújított templomot szombaton 11 órai kezdettel szenteli újra dr. Kovács Gergely, Erdély érseke.

Felső-Háromszék egyik legjelentősebb barokk műemlék temploma Kézdialmás és Lemhény községek közös pályázatának köszönhetően újult meg, a munkálatokat a két település európai uniós pályázatból, illetve önrész előteremtésével valósította meg. A felújításhoz 2020 nyarán láttak hozzá, azonban a vállalkozó komolytalansága miatt nem sokkal a kezdés után abbamaradt. 2021 nyarán végre ismét munkához láttak, az új kivitelező cég, a sepsiszentgyörgyi Baumeister 2023 októberében be is fejezte a felújítást.

Odafigyeltek a kövek eredeti formájának megőrzésére, a restaurátorok a mennyezet eredeti színeinek „előhívásán” munkálkodtak, emellett a szentély és a sekrestye is elkészült. Teljesen restaurálták a tornyot és a várfalat is, megújult az orgona.

A védőfallal körülvett templom elődje egy román ízlésű épület lehetett, melyet aztán a háromszéki késő gótika stílusában a XVI. század elején (ezt jelölheti a diadalíven levő 1510-es évszám), majd 1776–77-ben barokk stílusban átalakítottak. A templom nyugati oromfala, a nyugati előcsarnok (portikus), valamint a várfal két védőtornyának homlokfala karéjos kiképzésű, s rajtuk csigavonalas voluták és szoborfülkék vannak. A mai templomhajó és a szentély boltozata félköríves hevederekkel tagolt, fiókos dongaboltozat. A stukkódíszítéseken Szent Györgyöt, Szent Mihályt és a Szentháromságot ábrázoló falfestmények láthatók. Késő barokk főoltárának képe a templom védőszentjét, Szent Mihály arkangyalt ábrázolja (báró Szentkereszty Stefánia munkája, 1899).

A lemhényiek Lukács Botond kezdeményezésére a hegyoldalra vezető út mentén 14 egyszerű fakeresztet állítottak, ezeket szintén szombaton szentelik fel.

Kép és szöveg: Bartos Lóránt / Háromszék