Ferenc pápa a római katonai temetőben mutatja be a halottak napi szentmisét

0
340
Fotó: Vatican News

A Pápai Ház Prefektúrája a szentszéki sajtóközponton keresztül tette közzé a szentatya novemberi liturgikus programjait. Ferenc pápa november 2-án, csütörtökön a halottak napi szentmisét valamennyi meghalt hívőért a római katonai temetőben mutatja be. November 3-án a Szent Péter-bazilikában celebrál engesztelő szentmisét XVI. Benedek lelki üdvéért és az elmúlt évben elhunyt bíborosokért, püspökökért.

A Rome War Cemetery azt követően épült, hogy a szövetséges csapatok 1944 júniusában bevonultak Rómába. Az egykori Brit Nemzetközösség 426 katonájának sírja található itt, akik a második világháborúban harcoltak és Rómában estek el. Felirat őrzi a háborús időszakot és azoknak a katonáknak az emlékét, akik hozzájárultak Olaszország felszabadításához.

A pápa minden évben a fájdalom és az emlékezés egy szimbolikus helyét választja a halottak napi szentmise celebrálásának helyszínéül. Így misézett több római temetőben (Laurentino, Verano, Prima Porta), a római francia temetőben és a nettunói amerikai temetőben. Tavaly ekkor utazott Bahreinbe, és a Szent Péter-bazilikában mutatott be szentmisét az év során elhunyt püspökökért, bíborosokért, majd megállt a vatikáni teuton temetőben, ahol egyedül imádkozott.

A Liturgikus Szertartások Hivatala közzétette továbbá a hírt, hogy november 3-án, pénteken délelőtt 11 órakor Ferenc pápa a Szent Péter-bazilika Katedra-oltáránál mutat be engesztelő szentmisét elődje, XVI. Benedek lelki üdvéért, aki tavaly december 31-én hunyt el. A szertartáson a pápa imádkozik az elmúlt év során meghalt valamennyi bíborosért és püspökért.

Forrás: Magyar Kurír

MEGOSZTÁS