Világháborús áldozatokért mutatott be szentmisét Kovács Gergely érsek az Isonzóhoz közeli Carsóban

0
729

Mindenszentek ünnepe alkalmából Kovács Gergely gyulafehérvári érsek mutatott be olasz nyelvű szentmisét az Olaszország északkeleti részén, Gorizia megyében, az Isonzó folyó közelében fekvő San Martino del Carso községben október 30-án. Vele koncelebrált Sajgó Balázs, a gyulafehérvári Caritas lelkivezetője. Másnap, október 31-én meglátogatták a Fogliano Redipuglia-i osztrák-magyar katonai temetőt, ahol Márton Áron szentté avatásáért imádkoztak.

Carso az első világháború idején véres ütközetek helyszíne volt, ahol több tízezer magyar és olasz katona lelte halálát. Az ott bemutatott szentmisén felolvasott evangéliumi rész (Lk 13,10–17) arról a tizennyolc éve beteg asszonyról szólt, akit Jézus szombaton meggyógyított, a zsinagóga elöljárója pedig emiatt méltatlankodott, hiszen szombaton tilos volt mindenféle munkavégzés.

Kovács Gergely érsek homíliájában kifejtette: az akkori emberek hite szerint a betegség nem csupán a test működési zavara volt, hanem a gonosz nyert hatalmat a beteg emberen. Jézus nem is azt mondja az asszonynak, hogy „meggyógyultál”, hanem hogy „szabad vagy”.

Isten népe ma is arra hivatott, hogy találkozzon Jézussal a mindennapokban, lássa, fedezze fel munkáját, és örvendjen minden csodának, amit véghez visz. Ez egyáltalán nem könnyű manapság, amikor láthatjuk és megtapasztalhatjuk mindennap a gonosz térnyerését, aki háborúkon, konfliktusokon, ideológiákon, individualizmuson és önzésen keresztül tartja markában az emberiséget – mondta a gyulafehérvári főpásztor.

– Ennek ellenére nem szabad elveszítenünk a reményt. Vannak olyan helyzetek, amikor nincs erőnk beavatkozni, nincs beleszólásunk az eseményekbe, de mindig imádkozhatunk, és mindig tehetjük a jót. Minél jobban eltávolodunk Istentől, annál inkább lehetőséget adunk a sátánnak, hogy megkötözzön bennünket. Velünk is megtörténhet, hogy bizonyos körülmények között jobban ragaszkodunk a szabályokhoz, mint az emberekhez, szigorúbban ítéljük meg mások viselkedését, mint hogy figyelembe vegyük valós szükségleteiket. De van jó hír, fogalmazott Kovács Gergely érsek, mégpedig az, hogy Jézus velünk van, köztünk van a világ végezetéig, és továbbra is tesz csodákat, kiegyenesít és felemel, gyógyít és újjáéleszt. Ha mi is úgy akarjuk. És akkor a mi kis gyenge, törékeny szívünkben meghalljuk Urunk ellenállhatatlan hangját: „Szabad vagy”, biztatott a főpásztor.

Kovács Gergely érsek portálunkat arról tájékoztatta, hogy másnap, október 31-én Sajgó Balázs kíséretében meglátogatta a Fogliano Redipuglia-i osztrák-magyar katonai temetőt, ahol 14 450 katona nyugszik, és ahol 2014-ben Ferenc pápa is járt. Itt lerótták kegyeletüket, majd felkeresték a lövészárkokat, ahol a temesvári 61. gyalogezred harcolt, soraiban az alig 18 éves Márton Áronnal. Szentté avatásáért és a béke ajándékáért imádkoztak.

Forrás és fotó: Pápai Magyar Intézet, Magyar Kurír