Szemináriumot tartottak a gyónásról világiaknak a Vatikánban 

0
498

Az Apostoli Penitenciária régense, Nykiel prelátus ismertette a kiengesztelődés szentségének megünneplésével foglalkozó szeminárium második tanfolyamát, melyet október 26-27-én tartottak a Vatikánban. A papoknak szóló belső fórum mintájára a világi híveknek szóló tavalyi kezdeményezés folytatása ez, Ferenc pápa bátorítása nyomán.

A tanfolyam célja, hogy jobban odafigyeljen a hívekre, főleg a világiakra, akik gyónásra készülnek, illetve, hogy segítsen újra felfedezni ezt a szentséget, melyet gyakran elhanyagolnak vagy rosszul értelmeznek. „A kiengesztelődés szentségének megünneplése ma” – ezt a címet viseli a képzés második szemináriuma, melyet az Apostoli Penitenciária szervezett.

Amint azt Krzysztof Jόzef Nykiel prelátus, a Penitenciária régense a Vatikáni Rádiónak elmondta: a szeminárium remélhetőleg segít meggyőzni az embereket arról, hogy „ne féljenek a szerető, irgalmas Isten karjaiba vetni magukat a gyónás szentségében”. Hogyan született a kezdeményezés? „A belső fórum ügyeinek bírósága immár több, mint harminc éve szervez évente kurzusokat papok részére, hogy a gyónás szentségének megfelelő kiszolgáltatására képezze őket. Az elmúlt években számos kérés érkezett a Penitenciária hivatalhoz világi hívektől, akik szerettek volna részt venni a belső fórumon, ami azonban a gyóntatóknak van fenntartva. Innen jött az ötlet, hogy megpróbáljunk szervezni egy másik képzést, ami kifejezetten a gyónók igényeire kíván válaszolni” – mondta el Nykiel prelátus.

Maga Ferenc pápa bátorította a híveknek szóló kurzus létrehozását. „Az első alkalmat tavaly októberben tartottuk, és olyan nagy volt az érdeklődés, hogy idén is megismételtük. Reméljük, hogy rendszeressé válik majd a kurzus, hasonlóan a belső fórumhoz”. A régens azt is hozzátette, hogy „ez jó alkalom lehet mindazoknak, akik valamilyen egyházi közösségben szolgálnak, például a hitoktatóknak és a lelkipásztori munkatársaknak”.

A szemináriumot Mauro Piacenza bíboros, főpenitenciárius előadása nyitotta meg „A megtérés: a kegyelem ajándéka és a szabadság műve” – címmel, majd egy bibliai és egy antropológiai felszólalás következett. Pénteken Nykiel prelátus beszél arról a folyamatról, ami a hívőket a gyónás kötelességétől a gyónás kegyelméig vezeti. Don Marco Panero erkölcsfilozófus előadásában a jó gyónás ismérvét elemzi, mely a lelkiismeret-vizsgálat, s ami praktikus gyakorlat a lélek egészségének megőrzéséhez. Jaime Emilio González Magaña atya a Pápai Gergely Egyetemről arra világít rá, mi a különbség a kiengesztelődés szentsége és a lelkivezetés között, hogy így elkerüljük a félreértéseket és átfedéseket. Fontos lenne, hogy a kiengesztelődés szentsége jobban megjelenjen a keresztény hitoktatás különböző fázisaiban. Négy tanúságtevőt is meghallgatnak a résztvevők, akik személyesen megtapasztalták az örömöt az irgalmas Atyával való szentségi találkozásban. „Ezek az emberek valóban a bőrükön tapasztalták meg Isten irgalmas szeretetének gyöngédségét. Saját élményeikből kiindulva arra szólítanak, hogy ne féljünk, bízzunk mindig Isten szeretetében, mely nagyobb bűneinknél; hogy vessük magunkat az Atya kitárt karjaiba, aki a gyónás szentségében fogad be minket” – mondta még a Vatikáni Rádiónak adott interjújában az Apostoli Penitenciária régense.

Federico Piana / Gedő Ágnes

Forrás: Vatican News