Megáldották az átfogó felújításon átesett újbesenyői templomot

0
590

A Temesvártól mindössze 13 km-re fekvő Újbesenyő római katolikus közössége október 28-án, szombaton részt vett az átfogó felújításon átesett helyi Szent Vendel-templom megáldásán és az ez alkalomból bemutatott szentmisén.

Az újbesenyői polgármesteri  hivatal közösségi oldalán 2019. május 14-én ezt tette közzé: „A Polgármesteri Hivatal aláírta a szerződést a Szent Vendel római katolikus templom épületkomplexumának rehabilitációjára. (…) A felújítási és restaurálási munkálatokat a »A Szent Vendel római katolikus templom épületkomplexumának restaurálása és tereprendezése a nemzeti és nemzetközi turisztikai körforgásba való integrálása céljából« elnevezésű projekt keretében végzik, amely pályázatot a Regio – Regionális Operatív Program 2014 – 2020 keretében finanszíroznak.
A projekt a következő tevékenységeket foglalja magában:
– A Szent Vendel római katolikus templom konszolidációja.
– A plébániaház újjáépítése a helyiségekben egy sváb kiállítótér kialakításával.
– Turisztikai információs pont létrehozása.
– Az épületkomplexumot körülvevő park tájépítészeti felújítása.
(…) Ebben az évben szeretnénk befejezni a parkot, a templomtetőt, és megkezdeni a templomépület vízelvezetését, kiszárítását és a víz beszivárgásának megszüntetését, ami hosszú folyamat.”


Ugyanakkor a település akkori polgármestere, Alin Nica, aki jelenleg a Temes Megyei Tanács elnöke, 2017. 08. 29-én a Ziua de Vest című lapnak elmondta: „Augusztus elején aláírták a közel 7 millió lej értékű finanszírozási szerződést. A teljes összeg kétharmada az Európai Regionális Fejlesztési Alapból és az országos költségvetésből finanszírozott kiadás, a többi a helyi költségvetésből származik.” A projektet a Temesvári Római Katolikus Püspökséggel partnerségben nyújtották be, a kivitelezésben közreműködött a püspökség építészeti irodája.


A felújítási munkálatok megáldását és az ünnepi szentmisét Dirschl Johann általános helynök mutatta be, koncelebrált Dumea Bonaventura billédi plébános, aki az újbesenyői közösség lelkipásztori gondozását is ellátja, valamint a temesvári egyházmegye papjainak egy csoportja. Jelen voltak továbbá a többi vallásfelekezet papjai. Az ünnepi liturgiát megtisztelte jelenlétével Alin Nica, a TMT elnöke, Ion Goșa helyi polgármester, Karin Müller-Franzen és a HOG Neubeschenowa húszfős csoportja. A szentmise zenei szolgálatát a temesvár-mehalai templomkórus látta el Aurelia Ihnatiuc vezetésével.
Román és német nyelvű homíliájában Dirschl Johann vikárius hangsúlyozta: – Úgy mondják, hogy ha valakinek van egy álma, akkor egyedül marad vele. De ha megosztja másokkal, akkor az álom valósággá válik. Évekkel ezelőtt Nica úrnak volt egy álma, szerette volna ezt a templomot újra régi pompájában látni.

És mivel ezt az álmot továbbadta másoknak, Isten áldásával most mindannyian örülhetünk a megvalósulásának: ennek a gyönyörű templomnak. A templom bejárata fölött az 1751-es évszám olvasható. Ez a sváb falvak egyik első, ha nem a legelső temploma, amelyet égetett téglából építettek. A plébánia első említése az 1333-as pápai tizedjegyzékekben történik.
A megáldás szertartását az általános helynök végezte, aki szenteltvízzel hintette meg a templom épületét.
A szentmise végén a billédi ifjúsági néptánccsoport kulturális műsorára került sor.

Kép és szöveg: A temesvári püspökség sajtóirodája