A római Collegium Germanicum et Hungaricum egykori növendékei a szinódusi tapasztalataikról beszéltek

0
750

Véget ért Rómában a szinódus első közgyűlése. Ez a hét a római Collegium Germanicum et Hungaricumban is a világegyházi esemény jegyében telt. A kollégium egykori növendékei (Fratres Maiores) hozzászólásaikkal személyes nézőpontból világították meg ezt az aktuális témát.

A kollégium meghívására Kovács Gergely gyulafehérvári érsek, Bertram Meier augsburgi püspök , Franz-Josef Overbeck esseni püspök, Thomas Schwartz Augsburgból és Czeslaw Kozon koppenhágai püspök, mindannyian a kollégium egykori növendékei, egy hangulatos est keretében a zsinat résztvevőjeként szerzett tapasztalataikat osztották meg, válaszoltak a kollégiumi közösség kérdéseire.

Világossá vált, hogy a szinodalitás gyakorlása olyan lelki módszerként értelmezhető, amelyet egyre inkább gyakorolni kell az egyházban. A Collegium Germanicum et Hungaricumot vezető jezsuiták alapítója, Loyolai Szent Ignác szellemében a szinodalitás úgy is felfogható, mint egy olyan lelki kísérlet, amely arra hív bennünket, hogy az élet gyakran elhallgatott, meg sem hallott árnyalataiban is meghalljuk és meghallgassuk Isten szavát.

Forrás és fotó: Collegium Germanicum et Hungaricum