Krisztust öltik magukra – admisszió és beöltözés Gyulafehérváron

0
2317

A gyulafehérvári papnevelő intézet hagyományai szerint október utolsó vasárnapján, idén október 29-én, évközi 30. vasárnapon a gyulafehérvári székesegyházban tartották a papjelöltek befogadásának szertartását, az úgynevezett admissziót, amelynek keretében a harmadéves kispapok kinyilvánították szándékukat a főpásztor előtt, hogy szeretnének a papságra készülni, lelkileg olyanná alakulni, hogy Krisztusnak és az egyháznak hűségesen szolgálhassanak.

A szertartás keretében ennek külső jelét adva magukra öltötték a reverendát, amely által tanúságot tesznek Krisztus melletti elköteleződésükről. A délelőtt 10.30-tól tartott ünnepi szentmise keretében beöltözött és admisszióban részesült a gyergyóremetei Bakos Szabolcs, a sepsiszentgyörgyi Egyed Arnold István, a pusztakaláni Fazakas Tibor, a nagybányai Fekete László Csaba, a szatmárnémeti Kováts Álmos Botond és a temesszlatinai Motolan Ioan Marian.

Az ünnepi szentmise főcelebránsa és szónoka Schönberger Jenő szatmári megyés püspök volt, vele koncelebrált Jakubinyi György nyugalmazott gyulafehérvári érsek, az intézet elöljárói, tanárai, a központi papság, valamint a harmadéves kispapok plébánosai. A bensőséges ünnepen jelen voltak az ünnepeltek családjai, barátai, ismerősei.

A szatmári megyés püspök homíliáját követően András István szemináriumi rektor bemutatta a jelölteket, akik megerősítették szándékukat, hogy az egyházi rend felvételére készülnek. Ezt követte a reverendák megáldása, szenteltvízzel való meghintése és tömjénezése; majd a hat kispap hivatalosan is beöltözött.

A jelöltek „reverendaapát” is választottak a felsőbb éves kispapok közül, akik a beöltözésben segítettek, és akiknek feladata imájukkal és példájukkal kísérni a hivatalosan is diakónus- és papjelöltek sorába lépettek hivatásának kibontakozását.

Isten tegye teljessé a jót, amit megkezdett bennük!

Seminarium Incarnatæ Sapientiæ

Fotók: Kovács Nándor Hunor / SIS