Az örömtelit, békéltetőt, szentet akarta szolgálni – Boldog IV. Károly királyra emlékeztek Tihanyban

0
361
Fotók: Halász Gábor/Tihanyi Bencés Apátság

Tihanyban a bencés apátság, a helyi plébánia és a Centenáriumi Hadtörténeti Egyesület megemlékezést tartott a Boldog IV. Károly király kálváriánál, az utolsó, szent életű magyar király emléke előtt tisztelegve október 21-én. Az uralkodó és felesége, Zita királyné – második visszatérési kísérlete után – 1921. október 26. és 31. között a tihanyi apátságban töltötte utolsó magyarországi napjait.

A Visszhang-domb szomszédságában álló híres tihanyi keresztutat 1927 és 1933 között építették közadakozásból a trianoni békediktátumban megcsonkított Magyarország és IV. Károly király tragikus sorsára emlékezve. 1960-ban rombolták le, az egész falu tiltakozása ellenére. 2013-ra épült újjá.

Természetesen a keresztúti domb elsődleges célja hitbeli volt: nagypénteken itt tartottak ájtatosságot a tihanyiak, és ma is itt tartják ezen a napon; nagy ünnepeken pedig szabadtéri szentmiséket mutattak be a két világháború közötti időszakban.

Az október 21-én, szombaton 10 órakor kezdődő ünnepségen beszédet mondott Mihályi Jeromos perjel, az apátság elöljárója; Szűcs Lóránd dandártábornok, a magyar honvédelmi minisztérium miniszteri titkárságának vezetője. Majd Mogyorósi Ányos plébános felolvasta Reményik Sándor Békesség Istentől című versét.

A domb tetején 2013-ban kialakított kápolnánál, Boldog IV. Károly király domborművénél, majd az apátsági templom falán függő első és második világháborús hősök emléktáblájánál, végül az apátságban Károly király és Zita királyné egykori vendégszobájánál koszorút helyezett el a honvédelmi miniszter nevében Szűcs Lóránd dandártábornok; a Károly Király Nemzetközi Imaliga Magyar Tagozata nevében Kovács Gergely és Hittig Gusztáv; a Centenáriumi Hadtörténeti Egyesület nevében Babák László nyugalmazott ezredes, elnök.

Az ünnepséget megtisztelte jelenlétével Tósoki Imre, Tihany polgármestere; a tihanyi IV. Károly Király Kálvária Alapítvány kuratóriumának tagjai; negyven katona és hagyományőrző. Boldog IV. Károly király tihanyi napjairól Gál Sámuel bencés testvér olvasott fel visszaemlékezéseket.

Mihályi Jeromos perjel szentmisét mutatott be 11 órakor a tihanyi bencés apátsági templomban. Mogyorósi Ányos tihanyi plébános a szentbeszédben elmondta: „IV. Károly királyunk a lelkiismeret embere volt, és ez meghívás mindannyiunk számára itt, a mában, a békesség mint ajándék és mint kihívás fényében, hogy a saját személyes életünkben tudjunk mindig a legmegfelelőbben dönteni, evangéliumi módon dönteni, Istennek a szemszögéből értelmezni az életünket. A történészek biztosan kielemzik IV. Károly személyes életét is, és tudnak pozitív, negatív dolgokat felhozni mellette, illetve ellene. Mi Boldog Károly királyban – akit az egyház példaként állít elénk, és a mai napon ünnepel – a lelkiismeret emberét ünnepeljük, aki Istenben horgonyozva, Istenben bízva saját benső szentélyében próbálta és akarta a legmegfelelőbb döntéseket meghozni, a tevékeny szeretet, az evangélium fényében.” Hozzátette: „IV. Károly számára is kihívás volt a többnyelvű, többnemzetiségű ország. De tudott rá ajándékként tekinteni. Mi ma a különböző nyelvű, nemzetiségű országunkban ugyanúgy kellene hogy megpróbáljuk egymás nyelvét, nyelvezetét érteni, mert ebben áll a béke: a megértésben.” A szentmisén Boldog Károly király közbenjárását kérték hazánkért és a világ békéjéért.

Forrás: Magyar Kurír, Tihanyi Bencés Apátság

MEGOSZTÁS