Ferenc pápa felhívta a gázai egyházközség katolikus híveit

0
1205

Ferenc pápa telefonon felhívta a gázai Szent Család katolikus plébánia híveit. Egy nővér köszönetet mondott neki a szenvedő közösségnek nyújtott biztatásért.

„Ferenc pápa biztosított bennünket arról, hogy imádkozik értünk, és ismeri a szenvedést, amelyet el kell viselnünk.” Nabila Saleh nővér, a Jeruzsálemi Rózsafüzér-nővérek tagja megosztotta a Ferenc pápával folytatott hétfő esti telefonbeszélgetésének tartalmát. A szerzetesnő a Szent Család-plébánián szolgál, amely Gáza egyetlen latin szertartású plébániája. A Vatikáni Rádiónak adott interjújában Saleh nővér elmondta, hogy a pápa felhívta a plébánost, Yusuf atyát, aki ezután átadta neki a telefont, „hogy közvetlenül beszélhessek a pápával, mivel [a pap] nem beszél túl jól olaszul”.

A pápa aggódik a gázaiakért

A nővér mondta, hogy Ferenc pápa tudni akarta, hány ember keresett menedéket a plébánia létesítményeiben. „Körülbelül 500 ember van, köztük betegek, családok, gyerekek, fogyatékkal élők, olyanok, akik elvesztették otthonukat és tulajdonukat” – mondta. „Nagy áldás volt, hogy beszélhettem vele. Bátorságot és támogatást adott nekünk az imában.” Saleh nővér arra kérte a pápát, hogy tegyen felhívást a béke érdekében, és elmondta neki, hogy a gázai katolikusok felajánlják szenvedéseiket „a háború befejezéséért, a békéért, az egyház szükségleteiért és a folyamatban lévő szinódusért”. „A plébániatagok nagyon örültek” – mondta. „Tudják, hogy a pápa a békéért és a gázai keresztény közösség javáért dolgozik.”

Kölcsönös támogatás a megpróbáltatások idején

A gázai helyzettel kapcsolatos kérdésre Saleh nővér hangsúlyozta, hogy az emberek megpróbálják egymást a lehető legnagyobb mértékben támogatni nehézségeikben, és őszintén imádkoznak a békéért. „Minden nap két szentmisénk van” – mondta. „Mindig imádkozzuk a rózsafüzért a gyerekekkel és családjaikkal.” Vasárnap este a plébános szentmisét celebrált, és egy gyermeket keresztelt a keresztény hitre. „Az anya félt, hogy valami rossz történhet, és kérte, hogy keresztelje meg a fiát” – mondta. „Ez a lelki feltámadás és újjászületés pillanata volt mindannyiunk számára.”

Felhívás a békéért és az igazságosságért

Saleh nővér az interjú végén felhívást intézett a békéért és az igazságosságért Palesztinában. „Békét akarunk, mert a háború senkinek sem tesz jót. Azt akarjuk, hogy ez a brutális háború véget érjen” – mondta. „Sok ember elvesztette szeretteit, otthonát és mindenét, amijük van. Igazságot kérünk: igazságot és békét. A palesztin népnek is joga van élni. Kérjük, hogy ne büntessék meg a lakosságot egy fanatikus csoport miatt. És még azt is kérjük, hogy imádkozzatok értünk.”

Forrás és fotó: Vatican News

MEGOSZTÁS