A szentjobbi régészeti feltárások megkezdéséről egyeztettek

0
504

Kezdetét vette a szentjobbi apátság és templom felújítását és a szentjobbi vár és a középkori bencés kolostor régészeti feltárását célzó munkálatok sorozata október 16-án, hétfőn. A Nemzeti Helyreállítási és Felzárkóztatási Program keretén belül finanszírozott projekt a többhavi előkészítési és tervezési tevékenységnek köszönhetően elérkezett a régészeti kutató feltárások időszakához. A munkálatok elindítását fémjelző munkaértekezleten jelen voltak a beruházó Nagyváradi Római Katolikus Püspökség képviselői, a helyi plébánia, apátság és az önkormányzat, illetve a tervező-, régész- és kivitelezőcsapat képviselői.

A pályázási időszakban illetve a Beruházási és Európai Projektek Minisztériumával kötött finanszírozási szerződés aláírása óta, a helyi közösség képviselői és a beruházó több alkalommal is találkoztak a projekt sikerre vitelének érdekében. A találkozók alkalmával a felek nyomatékosították, hogy a beruházás kiemelt célt és feladatott képvisel mind a Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye, mind a szentjobbi helyi közösség számára. A felújítási és értéknövelt közösségi beruházás értéke áfásan 13.078.169,30 lej, illetve a projekt végrehajtásának végső határideje 2025. szeptember 30.

Jelen találkozón prezentálásra került a projekt rövid és távlati ütemterve, illetve egyeztették a beruházás első lépéseként a szentjobbi vár és a középkori bencés kolostor régészeti kutató feltárását célzó munkálatok menetrendjét, az építőtelepi felvonulás szervezési kérdéseit és az önkormányzat és a helyi közösség támogató segítségét a munkálatok sikeres elvégzésének érdekében.

Kép és szöveg: Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye