Ferenc pápa: A párbeszéd építi a békét, nem a háború és a terrorizmus

0
306
Ferenc pápa a szerdai általános kihallgatádon (Fotó: Vatican Media)

A szerdai általános kihallgatás végén a pápa felhívást intézett a békéért. Aggodalommal követi az izraeli–palesztin konfliktust, és leszögezi: a terrorizmus és a szélsőséges cselekedetek növelik a gyűlöletet és erőszakot, bosszút szítanak. A pápa imádkozik az afganisztáni földrengés áldozataiért, és a szenvedő ukrajnai lakosságért.

„Könnyek között és aggodalommal követem mindazt, ami Izraelben és Palesztinában történik: sok embert megöltek, másokat megsebesítettek. Imádkozom a családokért, akiknek szeme láttára az ünnepnap gyásznappá változott, és kérem a túszok azonnali szabadon bocsátását” – mondta Ferenc pápa.

Igazságos békére van szüksége a Közel-Keletnek

„A megtámadottnak joga van védekezni, de nagyon aggódom a totális ostrom miatt, amiben a palesztinok élnek Gázában, ahol szintén nagyon sok az ártatlan áldozat. A terrorizmus és a szélsőséges megnyilvánulások nem segítenek az izraeli-palesztin konfliktus megoldásában, hanem táplálják a gyűlöletet, az erőszakot, a bosszút, és mindkét félnek szenvedést okoznak. A Közel-Keletnek nem háborúra, hanem békére van szüksége; egy olyan békére, amely az igazságosságra, párbeszédre és a testvériség bátorságára épül” – szögezte le a pápa.

Földrengés Afganisztánban

A szentatya gondolata ezután az afganisztáni lakossághoz fordult, amely a pusztító földrengés miatt szenved. A természeti csapás több ezer áldozatot szedett, köztük sok nő és gyermek halt meg, sok a kitelepített. A pápa arra szólít minden jóakaratú embert, hogy segítse a már amúgy is meggyötört afgán népet. A testvériség szellemében enyhítsék az emberek szenvedését, és támogassák a szükséges újjáépítést.

Imádkozzunk Ukrajnáért

A fiatalokat, a betegeket és az ifjú házasokat köszöntve a pápa emlékeztetett: október a Rózsafüzér Királynőjének a hónapja. Máriával együtt imádkozzunk mindazokért, akik éheznek, akik szenvednek az igazságtalanságok és a háború miatt; fohászkodjunk különösen is a szeretett és meggyötört Ukrajnáért – buzdított a szentatya, majd áldását adta a Szent Péter téren jelen lévő valamennyi hívőre.

Gedő Ágnes / Vatikáni Rádió

MEGOSZTÁS