A vándorló Messiás zarándok népe Lukács evangélista kettős művében

Biblianapot tartanak Csíkszeredában

0
631

Az egyház missziójának/küldetésének gyökerei címmel a Katolikus Magyar Bibliatársulat főegyházmegyei biblianapot tart Csíkszeredában, a Segítő Mária Római Katolikus Gimnáziumban október 21-én 10 és 19 óra között. A biblianap zárómozzanata a 18 órától kezdődő szentmise lesz.

Jézus nyilvános működése az evangélisták elbeszélései alapján egy road movie utazásfilmhez hasonlítható. A Názáreti Jézus elhagyja gyerek- és fiatalkorának akkor még jelentéktelen faluját, a Galileai tó partján fekvő Kafarnaumba költözik, és bejárja egész Galilea, Tírusz, Szidon, Fülöp Cezárea és Dekapolisz vidékét. Tanítványai is vele tartanak, szem- és fültanúi Jézus tanításának, csodáinak és a tisztátalan lelkek kiűzésének. Aztán Júdea felé veszi az útját, …mert nem lehet, hogy próféta Jeruzsálemen kívül vesszen el (Lk 13,33). Jézust gyakran Mesternek, azaz rabbinak nevezik, jóllehet ahogyan tanít, csodákat tesz, ahogyan tanítványokat hív követésére, teljesen eltér a kortárs rabbik tanítói tevékenységétől. Állandóan úton van. Ennek az a célja, hogy minél több embernek meg tudja hirdetni: elközelgett az Isten országa.

Jeruzsálemben Jézus tevékenységének nem volt osztatlan sikere. A Galileában hozzáözönlő sokaság a fővárosban kezdi átadni helyét a Jézussal szemben gyanakodó hatalmasoknak. A vallási vezetők politikai veszélyt látnak messiási küldetésében. Ezért földi életének útja Jeruzsálemben véget ér. Ám harmadnapra, húsvét hajnalán a feltámadással Jézus útjának új formája jelenik meg. A feltámadt Úr csatlakozik az Emmauszba bandukoló tanítványokhoz. Sőt nemcsak horizontális ez az út, hanem felfelé, az ég felé vezet, az Isten jobbjára. Mennybemenetelében új lehetőség adódik, hogy tanítványaival legyen. Nem hagyja el őket, hanem más módon van köztük, hogy megbízatását teljesíteni tudják: tanúim lesztek Jeruzsálemben, s egész Júdeában és Szamariában, sőt egészen a föld végső határáig (ApCsel 1,8). Ahogyan Jézus, úgy az ősegyház két kiemelkedő apostola, Péter és Pál is úton vannak. Pál apostol életét missziós utazásként szemlélteti Lukács evangélista.

Az épp most Rómában folyó szinodális egyházért címszó alatt megszervezett 16. püspöki szinódus azt tudatosítja bennünk képi ábrázolásban is, hogy Isten népe úton van. A szinódus szó jelentése ugyanis nem más, mint együtt járni az úton (vö. ApCsel 9,7). Az egyház nem lehet más, mint szinodális és missziós egyház. A misszió mint fogalom nem, mint tartalom azonban megtalálható az Újszövetségben. A görög Újszövetség inkább apostolinak mondja az egyházat, nemcsak a kezdeteit, hanem lényegét és küldetését tekintve.

Ilyen bibliai vándorlásra hívunk meg minden kedves érdeklődőt Csíkszeredába, a Segítő Mária Római Katolikus Gimnáziumba október 21-én tartandó Gyulafehérvári Főegyházmegyei Biblianapra. Jelentkezni október 16-ig a lehet a kmbprogramok@gmail.com e-mail-címen vagy a 0745-284 735-ös telefonszámon (9–11.30 és 16–19 óra között).

Dr. Oláh Zoltán docens, BBTE / Római Katolikus Teológia Kar