Ferenc pápa októberi imaszándéka

0
497

A Vatikánban október 4-én megnyíló szinódusi ülés és az október 22-én ünnepelt 97. missziós világnap két összefüggő esemény, mert a szinódusnak, amely Isten népének közös útja, a távlata csak a misszió lehet. Az októberi imaszándékot bemutató videóban Ferenc pápa arra kéri az egyházat, hogy imádkozzon azért az időszakért, amelyet egymás kölcsönös meghallgatásában készülünk megélni.

Imádkozni a szinódusért, amelynek témája a szinodalitás: ezt kéri Ferenc pápa az egyetemes egyháztól októberre, arra a hónapra, amikor a püspöki szinódus rendes ülésére kerül sor a Vatikánban és amikor a 97. missziós világnapot ünnepeljük. Az imaszándékot, mint minden hónapban, a pápa ima-világhálózata videó formájában is terjeszti, amelyet a Szent Péter téren, szeptember 30-án, szombaton este az ökumenikus imavirrasztás előkészítése során is vetítenek.

Ferenc pápa októberi imaszándékában így fogalmaz: „A misszió áll az egyház szívében. És még ennél is több. Amikor egy egyház szinódust tart, ezt a szinódusi dinamikát csak a missziós hivatás táplálja. Vagyis a válasz Jézus parancsára, hogy hirdessük az evangéliumot. Szeretnélek emlékeztetni benneteket, hogy itt semmi sem zárul le, hanem itt folytatódik az egyház útja. Ez egy olyan út, amelyen az emmauszi tanítványokként járunk, hallgatva az Urat, aki mindig eljön közénk. Ő a meglepetés ura. A Szentlélek az imádság és a megkülönböztetés által segít a „fül apostolságának” gyakorlásában, vagyis, hogy Isten fülével hallgassunk meg, hogy Isten szavával beszélhessünk. És így közelebb kerülünk Krisztus szívéhez, amelyből megszületik küldetésünk és a hang, amely hozzá vonz bennünket. Egy hang, amely feltárja előttünk a küldetés középpontját, vagyis, hogy eljussunk mindenkihez, mindenkit megkeressünk, mindenkit befogadjunk, mindenkit bevonjunk anélkül, hogy kizárnánk valakit. Imádkozzunk az egyházért, hogy a meghallgatást és a párbeszédet minden szinten életstílusnak válassza, megengedve, hogy a Szentlélek ereje vezesse a világ perifériái felé” – kéri a pápa októberi imaszándékában.

Meghallgatás és megkülönböztetés

Az Egyesült Államok Pápai Missziós Művei és a Szinódus Titkársága támogatásával és együttműködésével készült e havi videó üzenete „meghívás, hogy az Úr elé álljunk a meghallgatás és a párbeszéd hozzáállásával” – olvasható a pápa ima-világhálózata által kiadott sajtóközleményben. Az „úton lévő” egyház fogalma és a missziós hivatás a képválasztásban is megjelenik a videóban, egy road movie formájában: „az autó ablakán át láthatunk helyeket és embereket különböző országokból – a Vatikántól Kambodzsáig, Afrikán, a Közel-Keleten, Észak-Amerikán áthaladva – a mindennapi élet jeleneteiben. Ez az autó az egyházat képviseli, amelynek üzemanyaga a »Szentlélek ereje«”, és Ferenc pápa szavaival élve ez vezet bennünket „a világ perifériái felé”. A szinodalitás azt jelenti, hogy együtt járunk a kölcsönös meghallgatásban, és a pápa leszögezi, hogy ez a meghallgatás nem ér véget az októberi közgyűléssel. A videóban Ferenc pápa az emmauszi tanítványok példáját idézi elénk.

Nyitottság a misszióra

Frédéric Fornos jezsuita, a pápa ima-világhálózatának nemzetközi igazgatója így kommentálja az egyház által most megélt fontos pillanatot: „A szinódus e harmadik szakaszában Ferenc pápa arra hív minket, imádkozzunk, hogy a meghallgatás és a párbeszéd váljon életformává az Egyház minden szintjén, mert ez egy kegyelem. Csak így tudunk a Szentlélekre hallgatni, és hagyni, hogy vezessen bennünket. Az Úr Lelke az, aki új utakat nyit meg előttünk. Ő az, aki segít felismerni Krisztus küldetését ma és elvezet minket a világ perifériájára. Arra buzdít bennünket, ahogy Ferenc pápa mondja, hogy „jussunk el mindenkihez, keressünk mindenkit, fogadjunk be mindenkit, vonjunk be mindenkit, anélkül, hogy kizárnánk valakit.”

Adriana Masotti – Somogyi Viktória / Vatikáni Rádió

MEGOSZTÁS