Megilletődve és megihletődve. Évnyitó a kolozsvári teológia karon

0
1394

Szentlélek hívással, ünnepi szentmisével kezdődött a tanév a Babes-Bolyai Tudományegyetem Római Katolikus Teológia Karán vasárnap, október 1-jén este 7 órakor, Szent Jeromost, a kar kápolnájának védőszentjét is ünnepelve és segítségül híva.

A kápolna megtelt a diákokkal, akik közül az elsőévesek ,,bemutatása” is megtörtént, illetve őket ,,avatták be” a kar életébe. A szentmise főcelebránsa és szónoka László Attila kolozsvári főesperes-plébános volt, vele koncelebráltak a teológia kar két intézetének, a gyulafehérvári és kolozsvári intézeteknek a tanárai: Diósi Dávid dékán, Nóda Mózes kolozsvári intézetvezető, Oláh Zoltán gyulafehérvári intézetvezető, András István szemináriumi rektor, Holló László, Hurgoi Sándor gyulafehérvári fegyelmi prefektus, Vizi Zakariás Státus-elnök, plébános és Bőjte Csongor segédlelkész, aki sikeres felvételit követően a kar keretében működő ökumené doktori iskolában kezdi meg tanulmányait. (Ez a státus megköveteli, hogy szemináriumokat tartson, mint ahogy szemináriumot vezet majd Trombitás Márta és Szép Mónika doktorandusz is.)

László Attila homíliájában személyes hangot ütött meg, ami nagyon talál a kar mindenkori igyekezetéhez, hogy az egyetemen belül családias, igazi keresztény, összefogásra törekvő közösséget hozzon létre. A főesperes a diákokat megszólítva a tanulás célját körvonalazta, rákérdezve, tudatában vannak-e, a tarsolyukban mi van, mert azt tudják a világnak, a többieknek kínálni. Figyelmeztetett csillogó tévutakra, amelyek hamar népszerűvé válnak, de nem biztos, hogy Jézus Krisztus igazságát mutatja. A szorgalmas, alázatos munka és a Mester igazsága, valamint az egyház mint szerető édesanya igazgathatja a jó irányba léptüket.

A szentmise után a kápolnában folytatódott az ünnepélyes évnyitó Diósi Dávid előadásával, amelyben a teológia lényegéről elmélkedett, azt hangsúlyozva, hogy azt megilletődve és megihletődve lehet csak tanulmányozni.

Az egyetem vezetését Soós Anna rektorhelyettes képviselte, aki szintén kedves, biztató szavakat mondott, az olimpia versenyeihez hasonlítva a tanulmányi időt, mindenkinek a próbák sikeres vételét kívánta. András István gyulafehérvári szemináriumi rektor idén a kolozsvári diákokat is beavatja majd a filozófia rejtelmeibe. Szót kapott András Szabolcs dékánhelyettes, aki az adminisztratív tudnivalók terén igazította el a hallgatókat, a diákok nevében pedig Hegedűs Rita diákszenátor köszöntötte tanáraikat és társait. Nóda Mózes kolozsvári intézetvezető bemutatta a kar tanárait, majd mindenkit kötetlenebb együttlétre invitált.

MEGOSZTÁS