Megszüntették az eljárást Tamási Zsolt, a II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Teológiai Líceum igazgatója ellen

0
748

A hírt, miszerint a marosvásárhelyi korrupcióellenes nyomozó hatóság által nyolc évvel ezelőtt dr. Tamási Zsolt József, a II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Teológiai Líceum igazgatója és Someşan Ştefan, a megyei tanfelügyelőség volt főtanfelügyelője ellen indított korrupciós per lezárult, szeptember 29-én jelentették be az iskola bejárata előtt tartott sajtótájékoztatón.

Amint arról a marosvásárhelyi Népújság hasábjain hírül adták, az eddig történteket Gogolák Csongor, Tamási Zsolt védőügyvédje foglalta össze.

,,2015–16-ban a Marosvásárhelyi Korrupcióellenes Ügyészség hivatali visszaélés megalapozott gyanúja miatt eljárást indított az iskolaigazgató és az akkor tisztségben lévő főtanfelügyelő ellen, akit azzal vádoltak meg, hogy hivatali jogkörét felhasználva bűncselekményt követett el. Hosszú eljárás következett, amelynek során többek között szülőket, sőt diákokat is kihallgattak, majd vádat emeltek a két említett személy ellen. A vádat azonban a megyei törvényszék első körben megsemmisítette. A törvényszéki határozatot később a táblabíróság is jóváhagyta, és ezáltal a döntés, amivel az eredeti vádiratot megsemmisítették, jogerős maradt. Ennek következtében a vádirat visszakerült a korrupcióellenes ügyészségre, ahol a nyomozást a DNA ügyészének ki kellett volna egészítenie, és egy jogi lábakon biztosan álló vádat megfogalmaznia. Újból több személy kihallgatását rendelte el, eredmény nélkül. Így a szeptember 28-án nyilvánosságra hozott döntés szerint megszüntették az eljárást dr. Tamási Zsolt és Someşan Ştefan ellen. Az ügyész arra alapozta az eljárás befejezését, hogy a sértett felek semmilyen számszerűsíthető kárt nem szenvedtek az állítólagos bűncselekmények állítólagos elkövetése miatt. Ennek következtében a vádban szereplő bűncselekmények törvényi tényállása nem teljesül, ezért az ügyész megszüntette az eljárást. Az ügyészi rendelvényt szeptember 28-án közölték ki a korábbi vádlottaknak, valamint az állítólagos sértett feleknek. Ez utóbbiak az elkövetkező húsz nap alatt fellebbezhetnek a döntés ellen.” Bár ezt még ki kell várni, a kiközölt döntést nagyon pozitív fejleménynek tartja a védőügyvéd.

Védőügyvédjének szavait dr. Tamási Zsolt azzal egészítette ki azzal, hogy nem években, hanem napokban számolta ki vádlotti státusának idejét. ,,2520 nappal ezelőtt mondták ki, hogy nem mehetek be az iskolába, 327 napig nem is léphettem be, egy nap kivételével, amikor a fizetési listát kellett aláírnom. 666 nap kellett ahhoz, hogy igazgatóként léphessek be az iskolába, és 861 nap ahhoz, hogy a vádemelést a bíróság jogerősen visszaküldje a nyomozó hatóságnak, és attól kezdve egészen a tegnapig (szeptember 28.) tartott az az állapot, amíg vádlottként, terheltként mutatott be a nyomozó hatóság a város, az ország közösségének. Az ellenem megfogalmazott váddal az egész iskolát próbálták megbélyegezni, hiszen azok a perek, amelyek az iskola felszámolásával voltak kapcsolatosak, nagyon sok alkalommal tartalmazták azt is, hogy mivel egy korrupciós ügy alapján jött létre az iskola, ezért a létrehozása törvénytelen… Éppen ezért ez a 2520 nap nemcsak nekem volt terhes, hanem mindenkinek, aki ebbe az iskolába jött, diákként, tanárként, vagy szülőként hozzánk engedte a gyermekét” – mondta meghatódottan Tamási Zsolt. Majd így folytatta: ,,Én úgy gondolom, hogy teljesen méltánytalan volt az eljárás, ahogyan ennyi időn keresztül fenntartották azt az állapotot, amellyel megpróbálták ellehetetleníteni a helyzetet, hogy ebben az épületben katolikus iskola működjék.  Nagyon köszönöm mindenkinek, aki kitartott, aki hitt abban, hogy igazunk van, hogy ebben a meghurcolásban ártatlan vagyok. Úgy gondolom, hogy a tegnapi döntés mindenki számára visszaigazolás, hogy érdemes továbbvinni ezt az ügyet, továbbra is tenni azért, hogy itt katolikus iskola működjék.”

Kérdésre válaszolva, hogy mit lehet tudni az iskola további sorsáról, Tamási Zsolt elmondta, hogy a tanintézmény felszámolását kimondó jogerős legfelsőbb bírósági döntést 2022 májusában hozták, 11 hónappal később érkezett egy indoklás, amelyet megfellebbeztek, és amelynek a tárgyalása folyamatban van. Ezzel párhuzamosan augusztusban a helyi tanács elfogadta azt a határozatot, amelyben kezdeményezte az iskola újraalapítását, a Bolyai líceumból való kiválással szentesítve azt a meglévő állapotot, hogy ezek az osztályok amúgy is önállóan, külön saját ingatlanjukban működhetnek. Ebben a folyamatban az újabb lépés novemberre várható. Az új tanügyi törvény alapján az új módszertan az iskolahálózat módosításának a szabályozásával fogja majd tartalmazni, hogy mi lesz a következő lépés, amit tenni kell azért, hogy ősztől újra önállóan működhessen az iskola – tájékoztatta a jelen levőket Tamási Zsolt. 

Forrás: Népújság

Fotó: a marosvásárhelyi RMDSZ Facebook-oldala