Ökumenikus imavirrasztás lesz a Szent Péter-téren

0
378

Ferenc pápa meghívta a különböző felekezetek vezetőit, hogy szeptember 30-án csatlakozzanak hozzá imádságban, együtt bízzák a Szentlélekre szinódus munkáját. Az imavirrasztás a taizéi közösség kezdeményezésére szervezett Together (Együtt) elnevezésű találkozó része, várják Isten népét, hogy sokan együtt imádkozzon a szinódusért.

A Szent Péter téren tartandó ökumenikus imavirrasztást Ferenc pápa vezeti Bartholomaiosz ökumenikus pátriárka, Justin Welby canterburyi érsek és számos más egyházi vezető, valamint különböző felekezetű keresztények ezreinek jelenlétében. Célja, hogy a Szentlélekre bízzák a katolikus egyház szinódusának munkáját. Az imavirrasztást 17 és 18 óra között hálaadó ünnepség előzi meg, amelyen Isten ajándékaiért adnak hálát: az egységért és a szinódusi útért, a „másikért”, a békéért és a teremtésért. A virrasztáson meghallgatják Isten szavát, dicsőítés és közbenjárás, taizéi énekek és csend váltakoznak majd egymással, a testvériség, az egység és a béke jegyében. Az esemény zenei felelőse a Kodály Zoltán Magyar Kórusiskola egyházmegyei kórusok tagjaival kiegészült vegyeskara Sapszon Borbála vezetésével, valamint a Magyarországi Taizéi Közösség zenészei és énekesei.

Mivel az egyházak a teremtett világ hónapját ünneplik, a Szent Péter-tér is olyan lesz, mint egy kert, tele fákkal és virágokkal, valamint ott lesz Szent Ferenc San Damianó-i feszülete. Az imát és az ökumenikus virrasztást megelőző programot a Vatikáni Média élőben közvetíti YouTube-csatornáján, nyolc nyelvre fordítva.

A Together, azaz Együtt elnevezésű kezdeményezésre különböző országokból 18 és 35 év közötti fiatal felnőttek ezrei érkeznek Rómába, akik szeptember 29. és október 1. között részt vesznek egy műhelymunkákból és találkozókból álló programon. Ennek keretében lesznek jelen az ökumenikus imavirrasztáson a Szent Péter-téren, szombat délután pedig dicsőítő imán és szentségimádáson a lateráni Szent János-bazilikában.

A műhelymunkák egyebek közt a következő témákat érintik: a menekültek meghallgatása, beszélgetés a tapasztalatokról, tanulás más felekezetektől és vallásoktól, a kirekesztettek felé irányuló római missziós kezdeményezések meglátogatása, Krisztus felismerése hagyományaink sokszínűségében, ökumenikus kerekasztal-beszélgetéseken való részvétel, a teremtésről való gondoskodás.

Ugyanebben a szellemben szerveznek közös imádságokat világszerte szeptember 30-án vagy ehhez közeli napokon. Több mint 120 ilyen alkalmat terveztek, amelyeken a különböző egyházak keresztényei saját országukban közösen imádkoznak és elmélkednek. Naponta újabb alkalmakkal bővül a kínálat.

A találkozó terve 2021 októberében született, amikor Alois testvér, a taizéi közösség perjele meghívást kapott, hogy beszéljen a katolikus egyház szinódusi útjának megnyitóján. Ezen az alkalmon kijelentette: „A keresztség által testvérek vagyunk Krisztusban, akiket egy még tökéletlen, de nagyon is valóságos közösség egyesít, akkor is, ha a teológiai kérdések még megválaszolatlanok. Egy ilyen összejövetel középpontjában – itt Rómában és egyidejűleg más helyeken a világon – Isten szava meghallgatása áll, hosszú csenddel és a békéért való közbenjárással.”

Az imavirrasztás előkészítése a szinodalitás igazi gyakorlata volt, kezdetektől fogva számos egyházi partner bevonására törekedtek: több mint ötvenen dolgoztak együtt, minden felekezetből, akik szorosan együttműködtek a szinódusi titkársággal, a Keresztény Egység Előmozdításának Dikasztériumával, a Világiak, Család és Élet Dikasztériumával és a római vikariátussal. A részt vevő partnerek teljes listája az esemény honlapján olvasható.

A különböző keresztény felekezeteknek számos vezetője lesz jelen Rómában: a szentatya által meghívott tizenkét egyházfő; testvéri delegációk tagjai, akik részt vesznek a zsinati közgyűlésen; ortodox és keleti püspökök és protestáns lelkipásztorok Rómából; a Together/Együtt előkészítő bizottságának meghívását elfogadó egyházak vezetői.

Forrás: Taizéi közösség; Together.net; Magyar Kurír

Fotó: Together.net