Debrecenbe látogattak a szatmári egyházmegye püspöki hivatalának munkatársai

0
558
Fotók: Kovács Ágnes/Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye/Magyar Kurír

A szatmári egyházmegye püspöki hivatalának dolgozói Schönberger Jenő megyés püspök vezetésével szeptember 21-én Debrecenbe látogattak. Kétnapos programjukban szerepelt a debrecen-nyíregyházi egyházmegye, valamint a hajdúdorogi főegyházmegye püspöki hivatalának meglátogatása és a püspökségek dolgozóival való találkozás is.

A szatmárnémeti munkatársakkal érkezett Illyés Csaba általános helynök, Melega Péter gazdasági helynök és a brazil származású Claudino José Cleiton püspöki titkár, a szatmári egyházmegye diakónusa.

A közösség szentmisével ünnepelte a Debrecenbe való megérkezést; a szentmisét a Szent Anna-székesegyházban Schönberger Jenő megyés püspök mutatta be. A vendégeket Palánki Ferenc megyés püspök távolléte miatt Heidelsperger István oktatási helynök és Németh István püspöki titkár fogadták, akik a szentmisén is jelen voltak.

A szatmári püspök a liturgián imádkozott az idén 30 éves debrecen-nyíregyházi egyházmegyéért és Palánki Ferenc püspökért is, akinek a megyés püspöki kinevezési évfordulóját éppen ezen a napon ünnepelték.

Schönberger Jenő püspök a szentmisét az egyházmegyéje munkatársaiért ajánlotta fel. Elmélkedésének bevezetőjében elmondta: a Szentlélek mindig tudja, mire van szüksége az embernek. A szatmári főpásztor az elhangzott szentírási szakaszból idézett: „A kegyelmet azonban mindegyikünk Krisztus ajándékozásának mértéke szerint kapta” (Ef 4,7).

„Nemcsak saját üdvösségünkért dolgozunk, hanem azokért is, akiket Isten ránk bízott. Egymás és Isten munkatársai vagyunk. Ha mindezt szem előtt tartjuk, akkor sokkal könnyebb az akadályok vétele” – fogalmazott a püspök, majd Szent Máté apostol és evangélista alakjára tekintett, akinek aznap volt az ünnepe.

Szent Máté két névvel szerepel a Szentírásban: Lévi, a vámos, akit az emberek megvetettek – nevének jelentése: körülfont, vagyis szorongással élő –, és Máté, aki Isten ajándéka lett, miután Jézus megszabadította őt a szorongásából, és ő mindent otthagyva követte a Mestert. „Szent Máté példája minden keresztény ember szeme előtt lebeghet. Mindannyiunknak van éppen elég baja, Jézus azonban ismeri a szorongásainkat, bajainkat, azt, hogy mire van szükségünk.

„Amikor munkatársaivá választott bennünket, lehetőséget adott a gyógyulásra, azért, hogy mi is Isten ajándékai legyünk mások számára. Ha ezt így éljük meg, akkor bekövetkezik a gyógyulásunk” – hangsúlyozta a szatmári megyés püspök.

A szentmise végén Heidelsperger István, a debrecen-nyíregyházi egyházmegye oktatási helynöke, a szatmári esperesi kerület esperese köszöntötte a szatmári megyés püspököt és munkatársait. A szentmisét követően Németh István püspöki titkár bemutatta a jelenlévőknek Debrecen városát. Kiemelten beszélt a korábban „kálvinista Rómaként” emlegetett város katolikus múltjáról és a közel 300 éves Szent Anna-templom – 1993 óta székesegyház – megépülésének körülményeiről.

A püspöki hivatalban agapéval várták a szatmári egyházmegye közel negyven munkatársát. Jó hangulatú, kötetlen beszélgetés alakult ki.

Németh István beszélt a nagy területen elhelyezkedő harmincéves egyházmegye életéről, a 10+1 többcélú köznevelési intézményről, amelyekbe a bölcsődés kortól egészen a középiskolás korig közel hatezer gyerek, fiatal jár.

Béres Nándor gazdasági igazgató a bemutatkozást kiegészítve elmondta, hogy az egyházmegye dolgozóinak létszáma a 2022. decemberi adatok szerint 1240 fő. További büszkeség, hogy a már meglévő négy szociális intézmény – három idősek otthona és a Forrás Lelki Segítő Központ – sora hamarosan két további idősek otthonával bővül.

A szatmárnémeti delegáció tagjai megtekintették a püspöki hivatal egyik különlegességét, a kibővített és az idén megáldott kápolnát, amelynek Tiffany-ólomüveg ablakai – Rubóczki Béla iparművész restaurátor alkotása – az egyházmegyéhez kapcsolódó szenteket és boldogokat ábrázolják. Többek között látható két szatmári boldog vértanú püspök is: Boldog Bogdánffy Szilárd és Boldog Scheffler János, akik hivatali idejében az egyházmegye területének egy része az ő lelkipásztori ellátásukhoz tartozott.

A szatmári egyházmegye püspöki hivatalának munkatársai szeptember 22-én, útban hazafelé a vállaji Szentlélek-templomot is meglátogatták, és szentmisével zárták kétnapos látogatásukat.

Forrás: Kovács Ágnes/Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye/Magyar Kurír