Ferenc pápa a Szűzanya oltalmába ajánlotta marseille-i útját: A mi tengerünk, a mi békénk

0
402

Szokásához híven a pápa lerótta tiszteletét a rómaiak kedvelt Mária-ikonja előtt, és a Szűzanya támogatását kérte franciaországi utazása sikeréért. A 44. nemzetközi útja a kozmopolita Marseille-be viszi őt, hogy részt vegyen a Mediterrán találkozók harmadik összejövetelén. Migráció, befogadás, vallásközi párbeszéd, környezetvédelem, béke – ezekről a témákról beszél majd a pápa.

Három nappal indulás előtt kereste föl a Santa Maria Maggiore-bazilikát a szentatya – a szokottnál valamivel korábban -, kedden reggel, hogy imádkozzon a Salus Populi Romani előtt. Ez volt a 113. alkalom, hogy elzarándokolt a számára oly kedves Mária-bazilikába, ezúttal azért, hogy szeptember 22-23-án esedékes utazását a Szűzanya oltalmába ajánlja. A marseille-i főegyházmegye szervezésében zajlik ugyanis szeptember 17-től 24-ig a Földközi-térség mint a béke határvonala – elnevezésű rendezvény, folyatásaként az először 2020-ban Bariban, majd két évvel később Firenzében tartott találkozóknak.

Matteo Bruni, a szentszéki sajtóközpont igazgatója tájékoztatta az újságírókat az eseményről, amelynek fő témái a migráció, az ökumenikus és vallásközi dimenzió lesznek. Nem kizárt, hogy a pápa felszólal a klímaváltozás ügyében is, amely érinti az egész Földközi-tengeri térséget. A festői szépségű kikötőváros, Marseille látja vendégül a harmadik ilyen jellegű találkozót. Ez lesz az első pápalátogatás Marseille-ben a modern időket figyelembe véve – emelte ki Matteo Bruni. A kozmopolita város a történelem során különböző népességekkel gazdagodott. Nem véletlen tehát, hogy itt tartják idén a Mediterrán találkozókat, amelyen püspökök, vallási vezetők vesznek részt a világ minden tájáról, valamint 120 fiatal, és a civil társadalom számos szerveződése is. Kerekasztalbeszélgetések, előadások, közös imádság, művészi és kulturális programok váltakoznak a héten.

Az ökumenikus és vallásközi dimenzió azonnal megmutatkozik majd a pápai út első napjától kezdve, amikor közösen imádkoznak a tengerbe veszett tengerészek és migránsok emlékművénél – mondta el az újságíróknak a szentszéki sajtóképviselő. A migráció és a menekültek befogadása mellett a környezet égető problémáira tér majd ki valószínűleg Ferenc pápa, hiszen az elmúlt években a klímaváltozás jelentősen éreztette hatását a mediterrán térségben. A szentatya minden bizonnyal szólni fog a francia szentekről is, és Európához, de a háború témáját sem hagyja majd figyelmen kívül. Marseille a második francia város, amely egy nemzetközi eseményen látja vendégül Ferenc pápát: először 2014-ben Strasbourgban járt.

Apostoli útja és a marseille-i találkozó jelentőségéről maga a pápa beszélt a vasárnapi Úrangyala elimádkozásakor. Elmagyarázta, hogy egy nagyon szép kezdeményezésről van szó, amely a Földközi-tenger fontos városait kapcsolja össze, összegyűjtve az egyházi és civil vezetőket, hogy előmozdítsák a béke, az együttműködés és az integráció útjait a Mare Nostrum, a „Mi Tengerünk” körül, különös tekintettel a migráció jelenségére. A pápa rámutatott, hogy nem könnyű kihívásról van szó, amint azt napjaink híreiből is látjuk, de együtt kell szembenéznünk vele, mivel létfontosságú mindenki jövője szempontjából. Ez a jövő csak akkor lesz virágzó, ha a testvériségre épül, előtérbe helyezve az emberi méltóságot, a konkrét személyeket, különösen a leginkább rászorulókat.

A szentatya ezután arra kérte a híveket, hogy kísérjék el ezt az útját imádságaikkal, majd köszönetét fejezte ki a polgári és vallási hatóságoknak, és mindazoknak, akik azon dolgoznak, hogy előkészítsék a marseille-i találkozót, ebben a népekben gazdag városban, amely arra hivatott, hogy a remény kikötője legyen. A pápa már most köszöntötte az összes lakost, várakozva a sok kedves fivérrel és nővérrel való találkozásra.

Forrás: Vatican News