Budapesten tartják a külföldön élő magyar katolikusok diaszpóratalálkozóját

0
1410

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) Titkársága közleményét olvashatják az alábbiakban a külföldi magyar katolikusok Budapesten sorra kerülő diaszpóratalálkozójával kapcsolatban.

Szeptember 22–23-án immár negyedik alkalommal hívja egybe a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) a világ különböző tájain élő magyar katolikus közösségek képviselőit. Az MKPK alá tartozó Diaszpóra Iroda kiemelt célja, hogy a magyar katolikus egyház élő kapcsolatot tartson fent a világ legkülönbözőbb tájain élő magyar katolikus közösségekkel.

A kétnapos konferencián előadásokat és beszámolókat hallgathatnak meg a jelenlévők többek között a családok és a közösségek életét érintő mindennapos kihívásokról, az augusztusban megrendezett ifjúsági világtalálkozóról vagy éppen Ferenc pápa magyarországi apostoli látogatásáról.

Az MKPK számára kiemelten fontos a diszpórában élő magyar katolikusok lelkipásztori szolgálata. Ezért ünnepelte az államalapítást Veres András, az MKPK elnöke az egyik legnagyobb ilyen tengerentúli magyar közösséggel, az egyesült államokbeli Passaicban.

A mostani konferencia azért is jelentős, mert a nyáron elhunyt Cserháti Ferenc püspök, aki egész életét a diszpóra szolgálatának szentelte, a püspöki konferencia döntése nyomán pedig 2023 őszétől Mohos Gábor püspök mellett immár Fábry Kornél püspök is kiemelten foglalkozik ezzel a területtel.

Budapest, 2023. szeptember 20.

Az MKPK Titkársága