A szépről tartottak előadást Nagyváradon középiskolás lányoknak

0
134

A Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum sportcsarnokában IX-XII. osztályos diáklányoknak a szépről tartott előadást Uzsalyné Pécsi Rita neveléskutató szombaton, szeptember 16-án.

Az előadó többek között olyan témákat érintett, mint például: Mit üzen a természet a szépségről a hétköznapoknak; Szép – környezet, kapcsolatok, hitvilág, test-lélek; A giccs, mint olcsó eszmény.

A rendezvényen — amely Böcskei László megyéspüspök ötlete volt — körülbelül 250 középiskolás lány vett rész a Szent László Római Katolikus Teológiai Líceumból, az Ady Endre Líceumból, a Művészeti Líceumból, a Lorántffy Zsuzsanna Református Gimnáziumból és a Mihai Eminescu Főgimnáziumból. Felvezetésképpen Uzsalyné Pécsi Rita neveléskutató hangsúlyozta: minden nőben ott lakozik egy királylány, még ha néha ez nem is vevődik észre. Egymás kedvéért születtünk, mások a nők, és mások a férfiak még akkor is, ha manapság „összetorlódnak” a nemek és minden uniformizálódik.

A Szentírásból tudjuk, hogy Isten külön teremtett nőt és külön férfit, s „látta, hogy nagyon jó mindaz, amit alkotott”. Nem vagyunk egyformák, és ezért van az, hogy a nők többsége valószínűleg még mindig álmodozik arról, hogy egyszer majd eljön érte a herceg a fehér lovon, „hogy megtegye neki az ajánlatát”, illetve megküzdjön érte. Arról is beszélt a meghívott, miért vonzóbbak a szőke nők. Szerinte mindenkinek megvan a saját egyénisége, még akkor is, ha a fogyasztói társadalomban a tömegízlésre helyeződik a hangsúly, a genderideológia révén pedig egy profin tervezett „csoportnyomás” nehezül ránk, és egyesek azt próbálják elhitetni velünk, hogy a család többé nem egy nő és egy férfi szövetsége. Nyilvánvaló, hogy csupán két nem létezik, a nő és a férfi, és nem százféle egyenértékű társadalmi nem, ahogyan most divatos hirdetni, magyarázta Uzsalyné Pécsi Rita. A neveléskutató ezt azzal is alátámasztotta, hogy másként fontos egy kapcsolat egy nőnek, mint egy férfinak, másként működik a tájékozódóképességük, másként beszélnek és hallgatnak, oldják meg a problémákat, s „egy férfi sohasem fogja érzékelni azt, hogy a bézs színnek hányfajta árnyalata van”. Azt tanácsolta Uzsalyné Pécsi Rita: egy nő, még ha bele is áll férfias helyzetekbe, azért őrizze meg a nőiességét.

A nő a szépség őre és megsokszorozója, míg a giccs a középszerűség diadala. A széppel való vonzás ugyanakkor női attribútum, de a szépérzéket fejleszteni kell, időt kell engedni a szép befogadásának, annak, hogy a látványa megörvendeztessen bennünket. A kicsi dolgokban is ott rejlik a szépség, mi magunk is teremtői lehetünk a szépnek, de ez csak a külső jegyek mentén nem kivitelezhető, figyelmeztette hallgatóságát Uzsalyné Pécsi Rita, Dosztojevszkit idézve azon meggyőződésének is hangot adott, hogy nem a nyugodt, kiegyensúlyozott arcok az igazán szépek, hanem azok, „ahol Isten és az ördög küzdenek, és az ellentétes pontok összeérnek”.

Kép és szöveg: Ciucur-Losonczi Antonius

MEGOSZTÁS