Megszólítás

0
476
Illusztráció (Fotó: Note Thatum / Unsplash)

A tanévkezdés kapcsán minden elképzelhető jót és szépet, motiválót elmondtak már az évek folyamán, és ezekhez hozzátenni bármi újat szinte lehetetlen. Kivéve persze az egyedi perspektíváinkat, a saját élettörténetünket, helyzetünket… mert ezek azok, amelyek igazán eldöntik az újabb és újabb tanéveink hangsúlyait, értékeit. Összeállításunkban igyekeztünk különböző életállapotúakat, tanárt, diákot, lelkipásztort megszólítani, hogy az alkalmi beszédek keretén túl osszanak meg velünk néhány útra való gondolatot, amely a tanév alatt hamuban sült pogácsánk lehet.

Amikor egy új (tan)évhez érkezünk, az ember különféle értékeket állít maga elé, amire fókuszálni szeretne az elkövetkező időszakban. Amikor a tanévnyitó jókívánságán és útravalóján gondolkodtam, a cserkészek három fontos értéke jutott az eszembe, ami talán számunkra is irányelv lehet egy új tanév kezdetén: Isten – haza – embertárs.

Isten: Azt kívánom a tanév kezdetén, hogy naponta tudjunk Istenhez fordulni azért, hogy adjon a szeretet tanulására nyitott lelkű diákokat, akiket egyházi intézményeinkkel és vezetőikkel együttműködve becsületes állampolgárokká és jó keresztényekké nevelhetünk. Haza: Pillantsunk körbe, és vegyük észre, mennyi különböző tehetség, vélemény és tapasztalat jelenik meg világunkban, majd merítsünk erőt a különbségeinkből, a kulturális sokszínűségből ahelyett, hogy megítélnénk a másikat. Kívánom: „Röpülj, lelkem, keresd meg hazámat!” – hadd legyek valóban otthon a közösségeimben, hadd legyek valóban magyar, hadd legyek valóban önmagam! Embertárs: Kívánom, hogy diákjaink mindegyikében Istent és magunkat is meglássuk, akkor is, ha elkésik az óráról; ha a „nagy ő” monogramját farigcsálja a padba; sőt még akkor is, ha rendezetlen vagy „nagyon is jó rendezett” neveltetésénél fogva nem ismer, vagy nem is akar megismerni másokat és új értékeket! Az embertársaink iránti tisztelet, szeretet és jóakarat határozza meg pedagógus és diák, szülő és gyermek, vezető és alkalmazott kapcsolatát! Legyen elegendő erőnk, bátorságunk és szeretetünk ebben a tanévben is, hogy Istenért, hazánkért és embertársainkért munkálkodhassunk! Sikeres, élményekben gazdag, örömteli új tanévet kívánok!

Balla Lóránt magyartanár

Megjelent a Vasárnap 2023. szeptember 10-ei lapszámában.

MEGOSZTÁS