Az ember áll az egyházi menedzsment középpontjában

0
487

A Romániai Katolikus Egyház Országos Menedzsment Konferenciája szeptember 6-án a temesvári Kolping-házban tartott találkozót és konferenciát négy püspök, a vallásügyi államtitkár és (Zoomon) a fejlesztési, közmunka- és közigazgatási miniszter jelenlétében és az egyházmegyék gazdasági igazgatói részvételével.

A Romániai Katolikus Egyház Országos Menedzsment Konferenciája immár negyedik éve működik, második alkalommal találkoztak személyesen a tagok. Az első, Kolozsváron megrendezett kiadás óta úgy tervezték, hogy Temesvár lesz a 2020-as találkozás helyszíne, ez a koronavírus világjárvány miatt akkor meghiúsult, a rendezvényt idénre halasztották.

A romániai katolikus egyházmegyék küldötteinek fogadására és a rendezvény megnyitójára szeptember 6-án került sor a temesvári Kolping-házban, négy püspök, a vallásügyi államtitkár és (Zoomon) a fejlesztési, közmunka- és közigazgatási miniszter jelenlétében. A szervező, Cristian Crișan, görögkatolikus püspök tolmácsolta Lucian Muresan, a Rómával egyesült román görögkatolikus egyház főpásztorának, a Romániai Katolikus Püspöki Konferencia elnökének üdvözletét.

A házigazda Pál József-Csaba temesvári püspök, valamint Cristian Crișan, Ioan Bot görögkatolikus és Böcskei László római katolikus püspökök szinte valamennyi munkaülésen jelen voltak, hozzászólásaikban hangsúlyozták: fontos tudatában lennünk annak, hogy az egyházi menedzsment bármely perspektívája az egyház küldetésének a függvénye. Az emberek üdvössége az Úr Jézus Krisztus által ránk bízott küldetés, és éppen ezért az ember áll a menedzsment stratégiák középpontjában. Ezt az üzenetet fogalmazta meg a résztvevők számára Alessandra Smerilli nővér, a Vatikánban működő Emberi Fejlődés Szolgálatáért Felelős Dikasztérium titkára is: az ember kísérése a keresztény küldetése. A menedzsment spirituális dimenzióiról szólt Willi Kawohl előadása, aki az integritásmenedzsment és az értékalapú vezetés holisztikus vízióját javasolta.

A román állam képviselői, Adrian-Ioan Veștea fejlesztési, közmunka- és közigazgatási miniszter, Ciprian Vasile Olinici, a Vallásügyi Államtitkárság államtitkára és Florinel Frunză, a Vallásügyi Államtitkárság Vallásügyi Osztályának igazgatója, arról beszéltek, hogy kormányzati támogatást nyújtottak a vallási projekteknek. Számos országos örökségvédelmi, társadalmi cél az állam és az egyházak közös érdeke, az együttműködést feltételezi.

A találkozó második napján különböző szakterületekről számoltak be az előadók. Sorin Maxim, a Nyugati Regionális Fejlesztési Ügynökség igazgatója a strukturális alapokhoz való hozzáférésről beszélt; Nicoleta Iovescu, a helyi akciócsoport munkatársa a helyi támogatásokhoz való hozzáférésről beszélt; Veres Stelian, a gyulafehérvári főegyházmegye gazdasági igazgatója bemutatta az egyházmegyei adatbázis projektjét, amely 14 modult tartalmaz; Cristian Teglaș, a kolozsvári görögkatolikus egyházmegye közgazdásza a számviteli és önfinanszírozási projektek egységesítéséről beszélt; Flavius Florea és Marius Neagoie bemutatott néhány önfinanszírozási projektet; Karina Cistelecan (az SC Daer Proiect SRL képviseletében) az adománygyűjtési tanácsadás és a támogatási kérések elemeit mutatta be; Cornel Fugaru, a Casa Software társalapítója és vezérigazgatója az egyházi eszközök digitális médiában való hasznosításáról beszélt.

A konferencia résztvevőinek lehetősége volt arra is, hogy az ima közösségét élvezzék, mivel e három nap alatt részt vehettek a temesvári görögkatolikus, az Istenszülő Szűz Mária születése templomban tartott Aranyszájú Szent János-misén, illetve Máriaradnán a kegytemplomban Böcskei László celebrált szentmisét.

Végül az idei konferencia szervezői, Cristian Crișan és Pál József-Csaba püspökök, Francisc Ungureanu, a Romániai Katolikus Püspöki Konferencia főtitkára, Nikola Lauš egyházmegyei gazdasági igazgató, Cristian Teglaș közgazdász és Claudiu Nicușan, az adománygyűjtési és stratégiai tervezési iroda vezetője összegezték a találkozót, úgy értékelve, hogy a munkatalálkozó céljai megvalósultak, a 2024-es évre vonatkozó témákról pedig a Romániai Katolikus Püspöki Konferencia fog dönteni.

Forrás és fotó: temesvári egyházmegye/bisericaromanaunita.ro

MEGOSZTÁS