Beöltözést ünnepeltek a ferencesek

0
848

A magyar ferences rendtartomány közösségi oldalán fejezte ki az Úr iránt tanúsított háláját, amiért köreikbe új novíciust rendelt. Tölgyesi Kristóf Teofil testvér szeptember 3-án Szécsényben öltötte magára Szent Ferenc ruháját.

Ő novíciusként az elkövetkezendő egy évet a szécsényi ferences noviciátházban tölti, ahol a testvérek életét élve elmélyül ferences hivatásában, az evangélium és Urunk, Jézus Krisztus szorosabb követésében. Teofil testvért Urbán Erik OFM, a Szent István Királyról Nevezett Erdélyi Rendtartomány tartományfőnöke öltöztette be, novíciusmagisztere pedig Portik Lukács Loránd OFM lett.

A ferences hivatást magukban felismerők a noviciátus (próbaév) elején beöltöznek a rendi ruhába, a szerzetesi élet kezdetén ideiglenes, később pedig örökfogadalmat tesznek, majd – ha a kisebb testvérnek papi hivatása van – a diakónus- és papszentelésre is sor kerül. A beöltözés az új testvér „igazi megérkezésének” első pillanata, amikor a jelölt kivetkőzik a világból, testvérei segítségével magára ölti a bűnbánók rendjének ruháját. A beöltözési szertartás utánozza a keresztséget: a testvér új ruhát és új nevet kap, kezébe égő gyertyát adnak. Ez az utánzás a szerzetesi hivatás lényegét tárja fel: nem más az, mint a keresztség egyfajta radikális, végsőkig menő prófétai vállalása.

Kép és információ: Ferences Rendtartomány

MEGOSZTÁS