A pápa köszönetet mondott Ladaria bíborosnak, a Hittani Dikasztérium korábbi prefektusának

0
655
Ladaria bíboros. Fotó: Vatican News

Ferenc pápa kedden váratlan látogatást tett a vatikáni Hittani Dikasztériumban, és köszönetet mondott Luis Francisco Ladaria bíborosnak a prefektusként eltöltött évek során végzett munkájáért.

Ferenc pápa váratlan látogatást tett a vatikáni Hittani Dikasztériumban, kevesebb mint 24 órával azután, hogy visszatért mongóliai apostoli útjáról. A Szentszék Sajtótermének igazgatója, Matteo Bruni közleményben jelentette be, hogy a szentatya kedd reggel felkereste a vatikáni dikasztériumot, ahol találkozott Luis Francisco Ladaria bíborossal, és megköszönte a prefektusaként szolgált évek során végzett munkáját. A jezsuita bíborossal való találkozása után a szentatya a Hittani Dikasztérium különböző tisztségviselőit is köszöntötte.

Ladaria bíboros prefektusi szolgálata

2008 júliusában XVI. Benedek pápa Ladaria spanyol jezsuitát és teológust nevezte ki az akkori Hittani Kongregáció titkárává és érseki rangra emelte. Ferenc pápa nevezte ki prefektusnak, Gerhard Ludwig Müller bíboros utódjaként. A 2018-ban bíborossá kreált Ladaria bíboros 2017 és 2023 között volt a Hittani Dikasztérium prefektusa.

Az új prefektus

Victor Manuel Fernández, az argentin La Plata kinevezett bíborosa követi a 79 éves Ladaria bíborost a Hittani Dikasztérium prefektusaként, aki szeptember közepén lép hivatalba.

Victor Manuel Fernández érsek 1962-ben született Alcira Gigenában, Argentínában, Córdoba tartományban. 1986-ban szentelték pappá az argentin Villa de la Concepción del Río Cuarto egyházmegyében. A római Pápai Gergely Egyetemen teológiai licenciátust szerzett bibliai szakirányon, majd a Buenos Aires-i Teológiai Karon teológiából doktorált.

1993 és 2000 között a córdobai Río Cuarto városban lévő Santa Teresita plébánosa volt. Alapítója és igazgatója volt a városban létrehozott világi hívek képző intézetének és a Jesús Buen Pastor (Jézus, a Jó Pásztor) Tanárképző Központnak. Egyházmegyéjében szemináriumi nevelő, az ökumenizmusért felelős igazgató és a katekézisért felelős elöljáró is volt. 2007-ben részt vett az aparecidai Latin-Amerikai Püspökök Ötödik Konferenciáján papként Argentína képviseletében, majd később a záródokumentum szövegét előkészítő csoport tagjaként. 2008 és 2009 között az Argentínai Pápai Katolikus Egyetem Teológiai Karának dékánja és az Argentin Teológiai Társaság elnöke volt. 2009 és 2018 között az Argentínai Pápai Katolikus Egyetem rektora volt.

2013. május 13-án Ferenc pápa érsekké nevezte ki. Tagként részt vett a családdal foglalkozó 2014-es és 2015-ös püspöki szinóduson, amelyen a tervezetet előkészítő csoportok tagja is volt. Az Argentin Püspöki Konferencia 2017-es közgyűlésén a Hit- és Kultúra Püspöki Bizottsága (Doktrinális Bizottság) elnökévé választották. 2018 júniusában La Plata érseke lett. Tagja volt a Kultúra Pápai Tanácsának és tanácsadója volt a Katolikus Nevelésügyi Kongregációnak. Jelenleg a Kulturális és Nevelési Dikasztérium tagja. Több mint 300 könyvet és tudományos cikket publikált, amelyek közül sokat különböző nyelvekre is lefordítottak. Ezekből a művekből kitűnik, hogy a szerzőjük fontos bibliai alapokkal rendelkezik és állandó elkötelezettséget mutat a teológia és a kultúra párbeszéde, az evangelizáló küldetés, a spiritualitás és a társadalmi kérdések iránt.

Forrás: Deborah Castellano Lubov / Somogyi Viktória / Vatican News