A misszió van a temesvári egyházmegye következő pasztorális évének fókuszában

0
561
Fotók: a temesvári egyházmegye honlapja

A Temesvári Római Katolikus Püspökség szeptember 4-én és 5-én találkozót szervezett a különböző lelkipásztori területek (Püspöki Aula, Család- és Felnőttpasztorációs Iroda, Egyházmegyei Ifjúsági Központ, Média Iroda, a megszentelt élet intézményei, a hivatások, az egyházi mozgalmak stb.) referensei, felelősei és munkatársai számára, hogy megtervezzék az új, 2023/2024-es pasztorális évet, amelyet Pál József Csaba megyés püspök a misszió évének hirdetett meg. A rendezvénynek a temesvári Gerhardinum Római Katolikus Teológiai Líceum adott otthont.

A találkozó szeptember 4-én, hétfőn délután kezdődött a középiskola Aula Magna termében. A jelenlévőket, mintegy 50 résztvevőt, az egyházmegye főpásztora és Szilvágyi Zsolt pasztorális püspöki helynök üdvözölte. A program első pontja egy beszámoló volt, amelyben az egyes lelkipásztori irodák képviselői beszéltek az elmúlt lelkipásztori évben szervezett eseményekről, sikerekről és nehézségekről, kihívásokról. A jelenlévők képeket láthattak a máriaradnai családfesztiválról, a felnőttképző tanfolyamról, a lisszaboni Ifjúsági Világtalálkozóról, a temesvári keresztény magyar egyetemista közösség (TEKMEK) 40 éves évfordulójáról stb.

A beszámolót Pál József Csaba megyés püspök előadása követte az új pasztorális év témájáról, a misszióról. – A misszióban nagyon fontos a meghallgatás. Először is meghallgatjuk az embereket, hogy mire van szükségük. Mit kell hirdetni? Krisztust. Őt kell hirdessük. Két szó jut ezzel kapcsolatban az eszembe: az egyik a meghívottak, a másik a küldöttek. Jézus először meghívta, magával hívta a tizenkét apostolt, csak azután küldte a világba őket. Jézus minket is először meghív, hogy ne csak a saját erőnkre koncentráljunk. Isten küld engem, és ő velem lesz. Nem csak a saját képességeimre, gyarlóságomra kell gondolnom. Menjünk oda, ahová ő ma küld minket – mondta a főpásztor.

A nap az előadáshoz kapcsolódó kiscsoportos beszélgetésekkel, a beszélgetések kiértékelésével és vesperással zárult. Az ifjúsági pasztorációban tevékenykedő csoport tagjai számára egy külön találkozóra került sor a megyés püspökkel, hogy újraszervezzék ezt a csapatot.

A második nap, szeptember 5-én került sor a különböző irodák pasztorális tervének tényleges összeállítására. Délelőtt a piarista templomban celebrált szentmise után a jelenlévők elmélkedésen vettek részt, amelyet a Családpasztorációs Iroda tagjai készítettek elő, majd Mihu Melinda előadása következett a katekézisről az újraevangelizáció és a misszió témájában. Ezután minden csapatnak két óra állt rendelkezésére, hogy elkészítse a 2023 szeptemberétől 2024 augusztusáig tartó pasztorális programot, a terveket délután mutatták be. Minden iroda igyekezett olyan tervet összeállítani, amely változatos, megszólítja a különböző korosztályokhoz tartozó híveket, ugyanakkor összhangban van a többi liturgikus programmal.

A bemutatót nagyon érdekes megbeszélés követte: a különböző csoportok tagjainak meg kellett fogalmazniuk, hogy mit szeretnének felajánlani segítségként a többi csapatnak, illetve mit kérnének tőlük. Nagyon tanulságos, ugyanakkor vidám, humoros párbeszéd volt.

A találkozó utolsó pontja a Temesvári Lelkipásztori Napok bemutatása volt, amelyet idén október 5–7. között tartanak. Szilvágyi Zsolt püspöki helynök beszélt erről az egyházmegyei szintű rendezvényről, amelyre sok hazai és külföldi meghívott is érkezik, és amelyet a temesvári Kolping-házban tartanak.

Végül a jelenlévők a piarista templomban szentségimádáson és vesperáson vettek részt.

Az elkövetkező hetekben véglegesítik a most megbeszélt terveket, amelyeket negyedévente összesítenek és továbbítanak a temesvári egyházmegye minden pasztorális irodájának és felelősének.

Forrás: A temesvári püspökség sajtóirodája