Mária-köszöntő Csíksomlyón – akarjunk mi is nagyobb szentek, hősök lenni

0
3462
Fotók: Erdélyi Ferencesek

Álljunk be mi is ebbe a lelki sorba, akarjunk mi is nagyobb szentek, hősök lenni, a mindennapoknak a hősei, akik megszentelik a napoknak minden percét, kihívását és feladatát. Így nem lehet más kívánságunk, vágyunk, mint az, hogy mi is ugyanabban a dicséretben részesüljünk, mint az evangéliumi szolga: „Jól van, te derék, hű szolga, a kicsiben hű voltál, sokat bízok rád. Menj be Urad örömébe!”  – hangsúlyozta Bőjte Mihály ferences szerzetes az elsőszombati Mária-köszöntőn. Ezúttal is zarándokok tucatjai érkeztek Csíksomlyóra.

Kellemes késő nyári időjárás fogadta a szeptemberi Mária-köszöntő résztvevőit Csíksomlyón. Nem csak a kegytemplom, hanem az előtte lévő tér is benépesedett szombat délután. Az imaórák ezúttal is négy órakor kezdődtek. Az elsőt a gyimesi hívek vezették, majd a gyergyószentmiklósi Szent István-plébánia hívei mondták az áhítatot. Közben a kolostor gyóntatóhelyiségeiben zarándokok tucatjai igyekeztek elvégezni szentgyónásukat. A hat órától kezdődő szentmisét Bőjte Mihály ferences szerzetes, csíksomlyói házfőnök mutatta be. Prédikációjában a talentumokról szóló evangéliumi példabeszéd kapcsán kifejtette: a Csíksomlyóra érkező zarándokok, illetve az élő közvetítések követői más-más imaszándékkal kapcsolódnak be a Mária-köszöntőbe, de mindannyiukban közös, hogy a Boldogságos Szűzanya elé teszik a szívükben megfogalmazott vagy ki nem mondott szándékaikat, és ez alkalommal is a Boldogságos Szűzanyát köszöntik. Hozzátette: ezúttal többek között arra is kérik a Szűzanyát, hogy amint ő felismerte az életében Isten tervét, úgy – abban az élethelyzetben, amelyben vagyunk –, nekünk is segítsen felismerni szent Fia szándékát. Megjegyezte: a Szűzanya felismerte és kamatoztatta azokat az ajándékokat, amelyekkel őt a Mennyei Atya megáldotta.

– Üdvösségünk történetének egén milyen szépen tündököl a Boldogságos Szűzanya, mert az Istentől kapott hivatást, a talentumokat kamatoztatta. Ma őt kérjük, hogy mi is felismerjük és értékeljük, kamatoztassuk azt, amit Istentől kaptunk. Senki nem mondhatja közülünk, hogy én semmit nem kaptam. Sőt, ha leltárt készítünk – és tegyük is meg –, rádöbbenünk, hogy milyen sok lelki ajándékot, talentumot kaptunk a mindennapokhoz. Isten naponként, percenként megáldja törekvéseinket, erőfeszítéseinket, megadja a hivatásunkhoz szükséges kegyelmeket – mondta Mihály testvér. Rámutatott: a házastársak bátran hagyatkozhatnak és építhetnek a házasság szentségéből fakadó kegyelemre, amely épp akkor hatékony, amikor arra szükség van. A szülők, nagyszülők, a papok és szerzetesek is megkapták a hivatásukhoz szükséges kegyelmet, úgy, mint bárki más a vállalt feladatra, amelyet mások javára és lelke üdvösségére végez.   

– A kegyelmek, lelki adományok mindenképpen jelzik Isten irántunk való kitüntető szeretetét, meghívását arra, hogy társai legyünk a mindennapokban. Ez volt a Boldogságos Szűzanya tapasztalata is, erre a kegyelemre alapozott. Ezt kamatoztatták a szentek és megannyi Krisztus-követő az egyházban. Álljunk be mi is ebbe a lelki sorba, akarjunk mi is nagyobb szentek, hősök lenni, a mindennapok hősei, akik megszentelik a napoknak minden percét, kihívását és feladatát. Így nem lehet más kívánságunk, vágyunk, mint az, hogy mi is ugyanabban a dicséretben részesüljünk, mint az evangéliumi szolga: „Jól van, te derék hű szolga, a kicsiben hű voltál, sokat bízok rád. Menj be Urad örömébe!” – zárta prédikációját Bőjte Mihály.

A szentmise után ugyancsak a gyergyószentmiklósi Szent István-plébánia híveinek vezetésével a világosság olvasóját imádkozták a zarándokok. A gyertyás körmenetben népviseletbe öltözött férfiak vitték a Szűzanya kegyszobrának másolatát. Az elsőszombati Mária-köszöntőt a Mária Rádió és a kegyhely YouTube-csatornája élőben közvetítette. A következő Mária-köszöntő október 7-én lesz.

Bíró István ferences sajtóreferens