Ferenc pápa szeptemberi imaszándéka: a peremre szorult emberekért

0
666

A pápa imavilághálózata közzétette Ferenc pápa szeptemberi imaszándékát, amely videó formátumban is megtekinthető. A következő hónapban azokért kér imákat, akik a társadalom peremén élnek.

Ferenc pápa szeptemberi imaszándékában így fogalmaz: „Egy hajléktalan, aki az utcán hal meg, soha nem jelenik meg az internetes keresők vagy a hírportálok első oldalán. Hogyan jutottunk el a közömbösségnek erre a szintjére? Hogyan engedhetjük meg a „kiselejtezés kultúráját” – amelyben férfiak és nők milliói értéktelenek a gazdasági haszonnal szemben – hogyan engedhetjük meg, hogy ez a kultúra uralja életünket, városainkat, életmódunkat? Megmerevedik a nyakunk, ha a másik irányba tekintünk, hogy ne lássuk ezt a helyzetet. Kérem, ne tegyük láthatatlanná azokat, akik a társadalom peremére szorulnak, akár szegénység, függőség, mentális betegség vagy fogyatékosság miatt. Koncentráljunk a befogadásra. Minden rászoruló befogadására. A „befogadás kultúrájára”, a vendéglátásra, a fedél, a menedék, a szeretet, az emberi melegség biztosítására. Imádkozzunk azért, hogy a társadalom peremére került, embertelen életkörülmények között élő embereket ne felejtsék el az intézmények, és soha ne tekintsék kiselejtezetteknek őket! – kéri Ferenc pápa szeptemberi imaszándékában.

Az ENSZ szerint a világ népességének több mint 10 százaléka, vagyis 700 millió ember él rendkívüli szegénységben. További 1,6 milliárd ember él nem megfelelő életkörülmények között, még a fejlett országokban is. „Ehhez hasonlóan az Egészségügyi Világszervezet jelentéseiből is az derül ki, hogy minden nyolcadik ember „mentális zavarral” él, és a világ lakosságának 16%-a él „súlyos fogyatékkal” — áll a sajtóközleményben.

Forrás: Vatican News