Isten és a nép szolgálatára készülnek

Admissiót ünnepeltek Temesváron

0
647

A temesvári Szent György-székesegyházban augusztus 27-én, vasárnap a 18.30 órai kezdettel Pál József Csaba megyés püspök által román nyelven bemutatott szentmisén két teológushallgatót, a csáki plébániához tartozó, józsefszállási születésű Ovidiu Viragot és a kiskrassói születésű Branko Marian Dumat vették fel a diakónusjelöltek sorába.

A liturgián koncelebrált Szilvágyi Zsolt pasztorális helynök, Nikola Lauš püspöki irodaigazgató, Piry Radulov vingai plébános, Tiberiu Szabo temesvári-józsefvárosi segédlelkész, jelen volt Francisc Lisi lugosi diakónus. A szentmise zenei szolgálatát Simona Mustețiu tanár látta el. Pál József Csaba megyés püspök bevezetőjében méltatta a két jelölt elhatározását: „A mai szentmisében, amikor az evangéliumi versekben arról hallunk, hogyan vallja meg hitét Szent Péter apostol, e két fiatal felvételét is ünnepeljük, akik majdnem teljesen befejezték tanulmányaikat, és a mai naptól hivatalosan is diakónusjelöltek lesznek.”
Szentbeszédében a főpásztor az evangéliumi részhez kapcsolódóan kiemelte: „Mi a mi identitásunk? Mert keressük az identitásunkat. Egy alma a gazdag ember kosarában és a koldus tarisznyájában is alma. Az identitásunk független a funkciónktól. Független attól is, hogy milyen javakkal rendelkezünk. Kik vagyunk mi ott legbelül, amikor nem függünk ezektől a dolgoktól? Egy papot különleges szolgálatra kértek fel, ezért elhagyta az országot, hogy egy másik országban szolgáljon. Mondtam neki, milyen jó, hogy elvállaltad ezt a szolgálatot, mire ő mosolyogva válaszolta: mindegy, hogy hol vagyok Istennel. Szent Pétertől és a többi apostoltól Jézus megkérdezi: Hát ti, kinek tartotok engem? És mi is kísértésbe esünk, hogy általánosságban válaszoljunk, vagy megismételjük, amit mások mondanak. Nem ez a mi identitásunk. Jézus személyes választ vár tőlünk. Számomra ki Jézus Krisztus? Mert ez a mi identitásunk.”
Az admissio szertartás kezdetén a két diakónusjelölt, Ovidiu Virag és Branko Marian Duma az egyházmegye főpásztora elé járult, aki a papi hivatásra és szolgálatra választottak feladatairól szólt. A megyés püspök szavai után a két jelölt kifejezte akaratát és elhatározását, hogy Isten és a nép szolgálatának szentelje magát. „Isten tegye teljessé a jót, amit megkezdett benned” – imádkozott az egyházmegye püspöke a szertartás végén.
A két diakonátusjelölt Németországban, Fuldában és Münchenben végezte tanulmányait.

Kép és szöveg: A temesvári püspökség sajtóirodája

MEGOSZTÁS