Az európai püspökök üzenete a teremtésvédelmi hónapra: „Áradjon az igazságosság és a béke”

0
478
Illusztráció: Pexels/Magyar Kurír

Az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsa (CCEE) és az Európai Egyházak Konferenciájának (CEC) elnökei közös nyilatkozatban fogalmazták meg felhívásukat a szeptember 1-jétől október 4-ig tartó teremtésvédelmi hónapra. Az alábbiakban a teljes nyilatkozat közöljük a Magyar Kurír fordításában.

Mielőtt prófétává lett, Ámosznak volt földterülete, családja és munkája. Amikor száműzetésbe kényszerült és menekültté vált, hirtelen megtapasztalta a szegénységet, fájdalmas volt számára a múltra való emlékezés, és bizonytalannak látta a jövőjét.

Ámosz látta a népét kínzó igazságtalanságot, a fájdalmas ellentétet gazdagok és szegények között. Megtapasztalta a szárazságot és a föld gyümölcseinek elvesztését. Ebből a tapasztalatból kiindulva megtanulta, mit jelent a szegénység és a bizonytalanság. Váratlanul meghallotta Isten hangját, és megerősödött szívében ahhoz, hogy irgalmasan prédikáljon a szegényeknek, fáradhatatlan buzgalommal közvetítse nekik a remény szavait.

Ámosz próféta – akinek neve azt jelenti, hogy a terhek hordozója – e sorsdöntő spirituális tapasztalatából merítettünk ihletet ahhoz, hogyan ünnepeljük ökumenikus módon idén a teremtésvédelmi hónapot: „Áradjon az igazságosság és a béke” – Ámosz könyvének szavaira utalva: „Mint a víz, áradjon inkább az igazság, mint a sebes patak, az igazságosság.” (Ám 5,24)

Az idei év spirituális szimbóluma egy sebesen zúgó folyó; a víz, amely egyszerű és alapvető eleme az életünknek, az élet és a megtisztulás jele vallási hagyományainkban. A víz emlékeztet bennünket a keresztségünkre, a megtérésre és az új életre való elkötelezettségünkre.

A víz azonban nem mindenki számára hozzáférhető biztonságosan, pedig nélkülözhetetlen az emberi túléléshez. Még mindig nagyon sok ember nem jut ivóvízhez; másoknak a közelmúltban el kellett hagyniuk településeiket a szárazság miatt. Világszerte sok testvérünk kénytelen Jézus szavait elismételni: „Szomjazom!” (vö. Jn 19,28). Megint másoknak az áradások miatt kellett elmenekülniük, amelyek természeti vagy emberi okok miatt keletkeztek.

Az imának és a megtérésnek ebben az időszakában hallgassuk meg azoknak a testvéreinknek a felhívását, akik a környezeti igazságtalanság különböző formáinak áldozatai. Forduljunk ezért alázatos szívvel Istenhez, felajánlva neki imánkat: „Uram, add, hogy igazságosság és béke áradjon világunkba, közös otthonunkba.”

Valahányszor szomorúan látjuk, hogy emberek szomjaznak vagy küzdenek a szárazsággal szemben, így imádkozunk: „Áradjon az igazságosság és a béke.” Valahányszor látjuk a háború embertelen pusztítását, mint Ukrajnában, Szomáliában, Jemenben, Eritreában, Mianmarban és sok más országban, ahol akadályozzák a hozzáférést az alapvetően szükséges dolgokhoz, vagy ahol a vizet ártatlan civilek ellen használják fegyverként, újra elismételjük: „Áradjon az igazságosság és a béke.”

Az imának és a megtérésnek ebben az időszakában emlékeztessük magunkat: Isten azt akarja, hogy mindannyian igazságosan és békésen viselkedjünk az élet minden helyzetében. Ha bizalommal teli kapcsolatot ápolunk Istennel, testvéreinkkel és a természettel, akkor a hatékony igazságosság és béke bőségesen áramlik majd közöttünk.

Mint keresztény egyházak imádságos szívvel ajánljuk fel hozzájárulásunkat és gondolatainkat az ENSZ közelgő klímakonferenciájához (COP28), amelyet az Egyesült Nemzetek Szervezete az Egyesült Arab Emírségekben, Dubajban szervez november 30. és december 12. között, és arra hívjuk a világ minden vezetőjét és minden jóakaratú embert, hogy figyeljenek a tudományra, és kötelezzék el magukat a Párizsi megállapodás méltányos végrehajtása mellett. A lehetőség, hogy egy igazságosabb és fenntarthatóbb életmódot teremtsünk az egész emberiség számára, attól függ, hogy elkötelezzük-e magunkat közös otthonunk védelme mellett életmódunk megváltoztatásával, és azzal, hogy a mértékletességet és az önmérsékletet mozdítjuk elő az erőforrások felhasználásában, amelyek Isten ajándékai számunkra. De mindez különleges módon függ azoknak az elkötelezettségétől és elmélyült munkájától, akik közvetlenebbül részt vesznek a politikában és a társadalmi életben.

Arra hívunk minden keresztényt az egyházakban, egyházközségekben, közösségekben és minden jóakaratú embert Európa-szerte, hogy szeptember 1-jétől október 4-ig tartsák és ünnepeljék a teremtésvédelmi hónapot, ökumenikus szellemben, imában és cselekvésben egyesülve.

A teremtésvédelmi hónapban szeretnénk Krisztusnak, az élő víz forrásának tanúi lenni. Azért akarunk dolgozni és imádkozni, hogy templomaink befogadó terekké váljanak, ahol tisztán halljuk a hangot, amely azt hirdeti: „Az igazságosság és a béke örök patakként áradjon világunkban.”

2023. augusztus 25.

Nikitas Luilas, Thyateira és Nagy-Britannia érseke, a CEC elnöke

Gintaras Grušas, Vilnius érseke, a CCEE elnöke

I. Dimitriosz konstantinápolyi ökumenikus pátriárka nyilvánította először szeptember 1-jét teremtésvédelmi imanappá az ortodoxok számára 1989-ben. Az ortodox egyházakban szeptember elseje az egyházi év kezdete, és ekkor hagyományosan megemlékeznek a világ teremtéséről.

Az Egyházak Világtanácsa ehhez csatlakozva hosszabb időszakot szentelt a teremtés témájának, kiterjesztve a szeptember 1-jétől október 4-ig tartó több mint egy hónapra. A keresztények az egész világon örömmel befogadták éves naptárukba ezt az időszakot; a katolikus egyházban Ferenc pápa tette hivatalossá 2015-ben.

A teremtett világnak szentelt ökumenikus időszak zárónapja október 4-e, Assisi Szent Ferenc, az ökológia védőszentjének ünnepe.

Forrás: CCEE/Magyar Kurír (Fordította: Thullner Zsuzsanna)