Nyolcszáz év történelme, lelkisége és kihívásai

Romanban találkoztak a romániai ferences család tagjai

0
639
Csoportkép a romani klarisszákkal. (Fotó: Andreea Benchea / Ercis.ro)

Assisi Szent Ferenc Regulája: 800 év történelme, lelkisége és kihívásai témával szervezték meg négy év kihagyás után a romániai ferences család 12. országos találkozóját augusztus 23–26. között Romanban, a Ferences Teológiai Intézetben, illetve a helyi és környékbeli ferences kolostorokban. A találkozóra az ország különböző helyszíneiről ötven résztvevő érkezett, képviselve Románia tizenöt ferences ágát.

Romániában a ferences családban megtalálhatók mindhárom nagy rend (első rend: a kisebb testvérek rendje, férfi ág, a második rend: klarisszák, a női ág és a harmadik rend, a világi ág) képviselői, számos, a ferences regulán alapuló női ággal együtt. A ferences család együtt ünnepli Szent Ferenc életének utolsó éveiben történt események 800. jubileumát, amely évfordulók alkalmavál a Szent Ferenc Regulájáról és az első jászol felállításáról (1223), a stigmák ajándékáról (1224), a Teremtmények énekéről (1225) és Assisi Szent Ferenc mennyei születéséről (1226) elmélkednek. Ezek az évfordulók egységes, tematikus program részét képezik, amely fokozatosan és a fent említett kronológiával összhangban alakul.

A találkozó első napján, a szentmise után Guia Laurean Hugó OFM, a ferences bizottság tagja, tolmácsolta Urbán János Erik, az Erdélyi Kisebb Testvérek provinciálisa üzenetét, aki Szent Ferenc szavaival arra buzdította a jelenlévőket, hogy legyenek engedelmesek az egyháznak, és imádkozzanak a világ békéjéért, a béke áldásáéért, amely szükségszerű az emberiség számára, különösen napjainkban. A provinciális feltette a kérdést, hogy mit jelent 2023-ban otthon lenni és a Ferenc által 1223-ban írt Regulában élni? Majd Ferenc pápa buzdításával zárta gondolatait, aki néhány évvel ezelőtt a római Kelemen-teremben ezekkel a szavakkal szólt a ferencesekhez: „Utánozzátok Jézust, és szeressétek a szegényeket, mint ahogy Assisi Szegénykéje tette”.

A redezvényen előadást tartott Cristian Blăjuț OFMConv és Sebastian Diacu OFMConv, majd ezt követően a résztvevők meglátogatták a romani klarissza nővéreket, akik röviden bemutatták rendjüket és hétköznapjaikat. Innen a városi Béke Alapítványhoz látogattak a jelenlévők, ahol Lucian Bobârnac OFMConv mutatta be a 25 éve alapított szociális központot, amelyet a Páduai Szent Antal-kolostor szerzetesei működtetnek. A második nap egy részét a romani kapucinus szerzeteseknél töltötték, ahol Leon Budău OFMCap tartott előadást. Aznap délután Sebastian Diacu OFMConv vezetésével felkeresték a Roman környéki templomokat, eljutottak egészen Nisiporești-ig, ahol imádságban egyesültek a Boldog Antal Veronikához érkező zarándokokkal.

A zarándoklat nyitó szentmiséje után, melyet Damian Gheorghe-Pătrașcu provinciális vezetett, következett a családok keresztútja, melyet Iosif Cadar OFMConv vezetett, majd a napot a templom körüli gyertyás körmenet zárta. A harmadik és egyben utolsó napon mindannyian részt vettek a Boldog Veronika vértanúságának helyszínén zajlott kútmegáldáson. 10 órakor eucharisztikus szentségimádásra került sor, 11 órakor pedig az ünnepélyes szentmisére, amelyet Iași püspöke, Iosif Păuleț celebrált, aki a mise végén Boldog Antal Veronika ereklyéjével áldást osztott.

Alexandru Olaru OFMConv, a romániai ferences család bizottságának elnöke beszámolója nyomán

Fotók: Andreea Benche / Ercis.ro