A nicaraguai diktátor elkobozta a jezsuita rend javait

0
376

Daniel Ortega nicaraguai elnök kormánya szerdán, augusztus 23-án megszüntette a Jézus Társasága jogi személyiségét, és elrendelte a jezsuiták minden vagyonának államosítását. A diktatúra lépésére a rend elleni, egyre intenzívebb zaklatási hullám közepette került sor.

A 105-2023-OSFL sz. miniszteri rendelet szerint, amelyet augusztus 23-án tettek közzé a La Gacetában, a rezsim hivatalos lapjában, María Amelia Coronel Kinloch belügyminiszter jóváhagyta „a nicaraguai Jézus Társasága jogi személyiségének törlését a szabályok megsértése miatt.” A vagyontárgyaik és ingatlanaik tulajdonjogával kapcsolatban a dokumentum kimondja, hogy a Legfőbb Ügyészség fogja végrehajtani ezek Nicaragua államra történő átírását.

Az állam azzal vádolja a Jézus Társaságát, amely 1995 óta van jelen Nicaraguában jogi személyiségként, hogy elmulasztotta benyújtani a 2020., 2021. és 2022. évre vonatkozó pénzügyi kimutatásait. A jezsuita rend X-en közzétett bejegyzésében azonban arra mutat rá, hogy semmilyen vonatkozó jogi eljárást nem folytattak a rend ellen, ítélet sem született az ügyben. Noha hivatalos rendelkezés csak 23-án jelent meg, az állam a vagyonelkobzást már több nappal korábban megkezdte, augusztus 15-én államosították a jezsuiták híres Közép-Amerikai Egyetemét (UAC), majd 19-én kiutasították a rendtagokat az egyetem mellett álló házukból.

A Nicaraguai Egyetemek Szövetsége (AUN) közleményben ítélte el a diktátor jezsuiták elleni intézkedéseit. ,,Az UCA-t, amely egykor az akadémiai kiválóság és a szabadság bástyája volt, már ellopta a szandinista diktatúra, ezzel demonstrálva ellenségességét a jezsuiták és a minőségi oktatás iránt. Most ezzel az új offenzívával több ezer olyan gyermeket és fiatalt veszélyeztetnek, akik részesülnek a jezsuiták nemes nevelőmunkájából” – fogalmazott az AUN közleményében. A szervezet rámutatott, hogy „a szandinista diktatúra számos jótékonysági tevékenység életképességét veszélyezteti, amelyeket a jezsuiták végeznek az országban, főként a legsebezhetőbbek javára”. „Sürgetjük a nemzetközi közösséget, valamint az emberi jogok és a vallásszabadság védelmezőit, hogy közösen ítéljék el és lépjenek fel a szandinista diktatúra ellen” – zárul az üzenet.

A Jézus Társaság közép-amerikai tartománya felszólította Ortegát és feleségét, Rosario Murillo alelnököt, hogy „szüntessék be az elnyomást” az országban, miután jogi személyük megszűnt, és tulajdonaik az állam gondozásába kerültek.

Diego Mario Lopez / CNA alapján

Fotó: Vatican News

MEGOSZTÁS