A pápát megajándékozták a Miatyánk amazóniai nyelvű fordításával

0
1100

A szerdai általános kihallgatás végén Ferenc pápát üdvözölte az Amazonas vidékének két spirituális vezetője és Frei Betto OSB brazil teológus. Ez alkalommal nyújtották át a különleges ajándékot a szentatyának.

Az audiencia végén Ferenc pápát megajándékozták többek között két festménnyel: az amerikai kontinens egyik legősibb nyelvén, a pano nyelven íródott Miatyánkkal és annak portugál nyelvű változatával. Ez az az ajándék, amelyet az Amazonasban élő yawanawai közösség két spirituális vezetője nyújtott át a pápának, „hogy meghallja az erdő hangját”. A pápa ezen a szerdán katekézisét az amerikai kontinens evangéliumhirdetésének szentelte, Juan Diego tanúságtételére összpontosítva.

Kateyuve Yawanawa („Pai Nani, Fernando Luiz”) és Wiahu Yawanawa („Felipe Luiz”) az Amazonas-erdő jellegzetes fejdíszeit viselték, amikor találkoztak Ferenc pápával. Filippo Bertuzzi kíséretében november 5-ig európai körúton vesznek részt. Pai Nani életét az ősök ősi tudása tanulmányozásának, valamint az Amazonas esőerdő megőrzésének és védelmének szentelte. Ő a pápával való találkozástól azt reméli, hogy „elindítja az egység folyamatát a béke és az együttműködés üzenetének előmozdítása érdekében, hogy segítsenek a nehézségekkel küzdő őslakos testvéreknek kultúrájuk és tudásuk megőrzésében az erdő őrzőiként és gyermekeiként”.

Frei Betto domonkos szerzetes is eljött a szerdai általános kihallgatásra, hogy beszéljen az Amazonas esőerdővel kapcsolatos kérdésekről a pápával. Főleg a 2025 novemberében megrendezésre kerülő COP 30-ra való tekintettel, amelyet a brazíliai Pará állam Belém településén tartanak, közvetlenül az Amazonasban. Frei Betto szerint, aki korábban részt vett a 2014. április 9-i általános kihallgatáson, a pápa sokat tett – az Amazonas térségéért rendezett szinódussal és a Laudato si’ enciklikával – közös otthonunk gondozása és a szegények, azaz „a környezeti egyenlőtlenségek fő áldozatai” segítése érdekében, valamint a pazarlás kultúrája elleni harc által. Frei Betto annak a reményének adott hangot, hogy a Cop30 „alapvető fontosságú lehetőség lesz az éghajlati válság megoldására irányuló globális fellépés fokozására”. Az audiencia végén Ferenc pápának ajándékozta legújabb könyvét, amelynek címe A militáns Jézus.

A COP az ENSZ éghajlatváltozási keretezményét aláíró államok rendszeresen megtartott találkozója, magyar neve a Felek Konferenciája. Az ülésszakokon mindannyiszor a globális felmelegedés problémáit tárgyalják, és arra próbálnak megoldásokat találni.

Fabrizio Peloni / Somogyi Viktória – Vatikáni Rádió