Elkezdték a nagyváradi Szent László-lovasszobor összeszerelési munkálatait

0
1876
Fotó: Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye / Facebook

A nagy méretű bronzszobor Deák Árpád munkája, lóháton, kezében bárddal ábrázolja Szent Lászlót királyt. A szobor adottságai miatt darabokban érkezett meg a nagyváradi várba, ahol nagyjából két hét alatt állítják össze az alkotást. Az alábbiakban a nagyváradi önkormányzat és a római katolikus püspökség sajtóközleményét olvashatják e tárgyban.

A helyi tanács 2022. 05. 26-i 425. számú határozata alapján Nagyvárad önkormányzata, a Nagyváradi Római Katolikus Püspökség, a Műemlékvédelmi Alapítvány és a Nagyvárad és Térsége Turizmusát Előmozdító Egyesület megállapodott abban, hogy együttműködnek a Szent László-szobor a nagyváradi várban történő felállítása érdekében.

Az együttműködési nyilatkozat értelmében Nagyvárad önkormányzata a Műemlékvédelmi Alapítványon keresztül átvállalta a talapzat elkészítésével és a lovasszobor felállításával kapcsolatos valamennyi teendőt. Miután az újzimándi műhelyekben elkészítették a szobrot, a Ronde Bosse Art Kft. képviselői 2023. augusztus 22-én megkezdik a szobor összeszerelési munkálatait, az önkormányzat és a Nagyváradi Római Katolikus Püspökség által kijelölt helyen.

A kivitelezési munkálatok időtartama körülbelül két hét, miután az érintett felek majd visszatérnek a projekt lezárásával és a szobor turisztikai körforgásba való bevezetésével kapcsolatos részletekkel.

Ezzel a szoborral Nagyvárad kulturális öröksége egy új alkotással gazdagodik, amely az elismert művész, Deák Árpád munkája.

Nagyvárad önkormányzata és a Nagyváradi Római Katolikus Püspökség
Fotók: Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye / Facebook

MEGOSZTÁS