Gyermekeink gondjainak viselése – Családostábort tartottak a szatmári egyházmegyében

0
677
Fotók: Deac Barbara Yvon

A 15. egyházmegyei családi tábort tartották augusztus 15–19. között Erdődhegyen, a Szatmári Római Katolikus Püspökség családmunkacsoportja szervezésében. A Gondviselés évében, nagyon találóan, a tábor témája gyermekeink gondjainak viselése volt. A várva várt találkozáson mindenkinek lehetősége nyílt a testi-lelki feltöltődésre, a hétköznapokból való kiszakadásra, régi barátságok ápolására, illetve újak szerzésére.

A tábor közös szentmisével vette kezdetét, melyet Tatár Zoltán celebrált, az eső miatt idén a Dónath-kápolna helyett a Helga Winter-házban, ahol az egész tábor zajlott. Az első este a ráhangolódás, ismerkedés jegyében telt, amely kiegészült az újratalálkozás örömével, valamint Kati néni ízletes ételei is nagyban hozzájárultak a családias légkör létrejöttéhez.

Minden reggel közös imádsággal és a napi evangélium meghallgatásával indult, majd a gyermekek számára óvó nénik és fiatal felvigyázók kézműves foglalkozásokat szerveztek, valamint közös játékokon vehettek részt, melyben helyet kapott vízi csata és a kihagyhatatlan játszóterezés is.

A szülők eközben A gyermek fejlődési állomásai témát járhatták körbe egészen sajátos módon, Bálint Kati pszichológus, meseterapeuta által. A mesék világába a gyermekeket is elvezette Bálint Kati, és ők nagyon nyitottan fogadták az élményt. Ezt követően Lepedus István – aki nélkül nem is létezne a tábor – tartott előadást a serdülő kamasz fejlődéséről. Másnap, a Szülői feladatok a gyermek különböző életciklusaiban témát foglalta össze dióhéjban a szakember. Hogy ne csak elméletben dolgozzák fel a témákat a résztvevők, a tábor harmadik napján fórumbeszélgetés volt meghívott házaspárokkal, akik gyereknevelési tapasztalataikról meséltek, ezzel életszerűvé változtatva a már elméleti síkon hallottakat. A beszélgetés során mindenkinek lehetősége nyílt a tapasztalataik megosztására, kérdések feltételére.

Délutánonként a szülők sem maradtak ki a kézműves foglalkozásokból, amíg a gyerekek játszottak vagy néptáncot tanultak, addig a szülők kosarat fonhattak Boca Ildikóval, vagy varrhattak Csibi Ceciliával. Esténként lehetőség volt közös játékra, mozgásra, kötetlen együttlétre. Minden résztvevő a „tarisznyájában az együttlét örömének pogácsájával” térhetett haza a jövő évi viszontlátás reményében.

Iociac Kerekes Tünde

MEGOSZTÁS