Szent István ünnepén áldják meg az új hargitafürdői pálos kolostort

0
908
Fotók: Macalik Arnold építészmérnök, Elekes Károly kivitelezésvezető/Magyar Kurír

Új pálos kolostor épült Hargitafürdőn, amelynek ünnepélyes megáldását augusztus 20-án 12.30 órától tartják. A szentmisét Kovács Gergely gyulafehérvári érsek mutatja be, jelen lesznek Tamás József nyugalmazott gyulafehérvári segédpüspök, pálos konfráter; Puskás Antal pálos tartományfőnök; Urbán Erik ferences tartományfőnök; pálos szerzetesek, papok és más rendek képviselői is.

Az új pálos kolostor tervezője Macalik Arnold, aki Lázár Csaba és Szilágyi-Bartha József építészmérnökökkel közösen dolgozott a terveken. Az épület központi magja a kápolna. A szerzetesek lakhatásának biztosítása mellett a tervezéskor az is célkitűzésként szerepelt, hogy az elcsendesedésre vágyók mintegy „ideiglenes szerzetesként” tölthessenek időt a közösséggel imádságban és a kolostor körüli munkákban.

Az épület legfelső emeletén kialakított teremből – mely előadások, elmélkedések, tanítások megtartására biztost majd teret – csodálatos kilátás ragadja magával az ide érkezőket, sőt egy erkélyen keresztül a kápolnában végzett liturgiába is be lehet kapcsolódni. A tervek szerint a kolostor hosszabb ideig is nyitva tart majd az érdeklődők számára, a pálos rend előírásaink megfelelően azonban klauzúrát tartanak azokon a helyeken, ahol a szerzetesek hétköznapjaikat élik. (Természetesen a klauzúrán belül tartózkodhatnak majd a férfi lelkigyakorlatozók is.)

A szerzetesek – bízva Isten végtelen szeretetében – azt remélik, hogy az egyetlen magyar alapítású szerzetesközösség, a pálos rend a Hargita tetején, több mint 1300 méter magasan is szolgálni tudja majd az egyház és a nemzet jövőjét, megerősítve az Istenbe vetett hitet.

A szentmise után ünnepi beszédet mond Arnold Chrapkowski pálos rendfőnök, Kövér László, a magyar Országgyűlés elnöke és Soltész Miklós, a magyar Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára. Az egybegyűlteket a helyi világi elöljárók köszöntik majd: Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke; valamint Korodi Attila, Csíkszereda polgármestere.

A kolostor építését a magyar kormány, a helyi vezetés és nagyon sok jó szándékú adományozó támogatta. Az esemény részletes programja a pálos rend honlapján ITT olvasható.

Forrás: Bátor Botond, a pálos rend erdélyi elöljárója/Magyar Kurír

MEGOSZTÁS