Bolgár ünnep Óbesenyőn

0
427
Fotó: Bolgár Hírügynökség

Rumen Stanev, a szófia-plovdivi egyházmegye segédpüspöke és simidika címzetes püspöke ünnepi liturgián vett részt a Temes megyei Óbesenyőn, ahol kétezer bánsági bolgár él. „Nagyon boldog vagyok, hogy élő kapcsolatba kerülhettem ezekkel az emberekkel” – mondta el a püspök a Bolgár Hírügynökségnek.

Augusztus 15. különleges dátum a helyi bolgár lakosság számára, aznap ünneplik a templombúcsút, és közösségi programok is zajlanak a településen. A délelőtt 11 órakor a faluban ünnepi harangzengés kíséretében vonultak a templomba a népviseletbe és ünneplőbe öltözött hívek.

Rumen Stanev püspök homíliájában rámutatott, hogy Mária elszenderedése ünnepe reménnyel, fénnyel, örömmel, bátorsággal tölti el a hívők szívét. A szentmise után az egyházi elöljáró a helyi papokkal, a Bánáti Bolgárok Szövetségének tagjaival és a bolgár közösség képviselőivel együtt ment Nikola Stanislavich püspök emlékművéhez, aki segített egykor a bolgár katolikusoknak új otthonra találni Bánátban. 

Rumen Stanev püspök megígérte, hogy jövőre ismét ellátogat Óbesnyőre. A BTA újságírója kérdésére az elöljáró az idei találkozó élményeiről elmondta nagyon le van nyűgözve az élménytől, mert egy dolog pusztán hallomásból tudni valakiről, de a találkozás teljesen más élményt nyújt. 

IV/Bolgár Hírügynökség (BTA) alapján D. G.