Szerenád, körmenet és szentmise Nagyboldogasszony ünnepének előestéjén a váradi székesegyházban

0
550

Az előző évek gyakorlatának megfelelően augusztus 14-én, Nagyboldogasszony ünnepének előestéjén körmenet indult a Fatimai Szent Szűz szobrával a váradolaszi parkban található görögkatolikus ferencesrendi kolostortól a római katolikus székesegyházhoz.

A Corneliu Coposu utca- Olimpiadei utca- Kanonok sor útvonalon haladó meneten részt vett Böcskei László nagyváradi megyés püspök, Vakon Zsolt püspöki titkár, Szabó Ervin, a Barátok temploma plébánosa, Vánkos Alexandru, a Szent László-templom segédlelkésze, valamint római katolikus hívők. Elől gyermekek szórtak rózsaszirmokat, és egy fúvószenekar játszott az alkalomhoz illő egyházi énekeket.

A székesegyház főbejáratánál Pék Sándor esperes-plébános és Fekete Szabolcs benedekszombathelyi segédpüspök fogadta az érkezőket. „Ebben az évben is, Nagyboldogasszony ünnepének előestéjén a váradi görögkatolikus és római katolikus egyházmegyék ismét összefogtak, és a ferences testvérek szervezésében részt veszünk és megtartjuk ezt a körmenetet, amely kifejezi a ragaszkodásunkat és a szeretetünket égi édesanyánk iránt. Ahogyan a kolostortól haladtunk a székesegyházhoz, lehet, hogy észrevették sokan önök közül, hogy az út mentén, jobbról és balról emberek álltak, és egyesek mintha azt kérdezték volna: mit csinálnak ezek? Talán egyesek azt is felvették: mire jó ez? Igen, nem más történik a körmenet alatt, minthogy kifejezzük hitünket és reményünket. A szeretet cselekedeteit akarjuk megvalósítani a mi mindennapjainkban Mária segítségével és az ő közbenjárásával.”

,,Töltsük el ezt az ünnepet lelki összeszedettségben, kapcsolódjunk be az ünneplésbe bűnbánattal, de ugyanakkor a megújulás vágyával is, hogy mindig készek és alkalmasak legyünk arra, amire a Szűzanya is intett a kánai menyegzőn: tegyétek azt, amit a fiam mond! Mi is ezt akarjuk tenni tehát, és éppen ezért közel érezzük Őt magunkhoz, mert Ő a mi tanítónk, a védelmezőnk és közbenjárónk”, fogalmazott Böcskei László.

A szentmisén Fodor József általános helynök szentbeszédében úgy fogalmazott: nekünk, magyaroknak különösen fontos a Szűzanya. Szent István királyunk ezer évvel ezelőtt neki ajánlotta fel országát.

Templomainkban, oltárainkon, búcsújáró helyeinken ott van a képe vagy szobra, mely a tiszteletnek, az alázatnak, de a szakadatlan kéréseknek a forrása is. Palástja a mi oltalmunk, neve a legdrágább név számunkra, rajta keresztül árad ránk folyamatosan Isten bőséges áldása. Mária nemzete nem veszhet el.

A továbbindulás előtt Fekete Szabolcs Benedek szombathelyi segédpüspök és Virgil Bercea váradi görögkatolikus püspök áldotta meg a zarándokokat.

Ciucur-Losonczi Antonius, nagyváradi egyházmegye