Nemsokára CSIT!

0
761
Fotó: Györfi Albert

Még mindig lehet regisztrálni a Csíksomlyói Ifjúsági Találkozóra – megtartották az idei találkozó sajtótájékoztatóját hétfőn 11 órától a Jakab Antal Tanulmányi Házban. Jelen volt Simon Imre jelenlegi, Csíki Szabolcs előző főegyházmegyei ifjúsági főlelkész, valamint Gergely Anna és Balás Norbert Dániel főszervező.

A találkozó mottójáról – „Nem akarsz félszívű követőt, lényem Tiéd!” – Gergely Anna beszélt. A mottó a fél szív – egész szív kettősségére épül, és három pontban szeretnék elmélyíteni a résztvevőkkel. A szerdai nap témája, hogy mit jelent félszívű lenni önmagunkkal szemben, hogyan tartsunk tükröt életünkre úgy, hogy egész szívvel fogadjuk el magunkat. Csütörtökön azt boncolgatják, mit jelent félszívű lenni Istennel szemben, és hogyan lehet elindulni az egészszívű követés útján. A pénteki nap célja megvizsgálni, milyen szívvel vannak jelen az Egyházban, közösségeikben, hogyan lehetséges teljes lénnyel Istené lenni. A témákat fiatalos tanítások és kiscsoportos beszélgetések keretében járják körül. Az előadók a következők: a 14-15 éves korosztálynak Küsmődi Csongor-Ignác, a csíkszeredai Szent Kereszt-plébánia segédlelkésze, a 16-17 éveseknek Szőcs Csilla FIF-munkatárs, jelenleg családanya, a 18 év fölöttieknek pedig Rapa Annamária FIF-munkatárs.

Fotó: Szász Kata

A főszervező kiemelte, hogy a találkozót a mi Lisszabonunkként is emlegetik, az idei Ifjúsági Világtalálkozóra hivatkozva. Nem vették át a találkozó témáját, de részleteiben szemezgetnek belőle, hogy minden fiatal megtapasztalhassa az IVT örömeit.

Ezután Balás Norbert Dániel főszervező a programokról számolt be. A mindenki számára nyitott programok a mindennapi szentmisék (a kegytemplomban, és szombaton a nyeregben): szerdán 18, csütörtökön délelőtt 10, pénteken 18, szombaton 12 órától. A szentségimádásba csütörtökön 21 órától lehet bekapcsolódni, szintén a kegytemplomban.

A programkínálatból Balás N. Dániel külön hangsúlyozta a Made by God tehetségkutatót, hisz ez az a hely, ahol a fiatalok megcsillogtathatják tehetségüket, elismerést kapnak társaiktól, a CSIT közösségétől.  Pénteken a záróestés CSIT Band-koncertre kerül sor, akik a CSIT-en alakultak, és szerves részei a CSIT történelmének. Emellett alternatív programokkal is készültek a szervezők, például keresztény partyval, zenés esttel, társasjátékesttel. A műhelyek közt sport (méta, CSIT-olimpia, buborékfoci stb.), kézműves foglalkozás, spirituális és önfejlesztés témájú előadások szerepelnek (iskolai bullying, párkapcsolatok, színtanácsadás, liturgikus tánc, imamódok stb.).

Fotó: Györfi Albert

Gergely Anna megerősítette: a programra augusztus 15-én 10 és 16 óra között fogadják a fiatalokat a regisztrációs pontnál a Szent István Ház udvarán, 16 órától pedig kezdetét veszi a 2023-as találkozó. A 600 regisztráltból közel 50 ember felel a szervezésért, közel 150 önkéntes segít a munkában és 400-an vannak a résztvevők. A programok a Szent István Házban, udvarán és a Jakab Antal Ház termeiben zajlanak majd.

A kiemelkedő meghívottakról Csíki Szabolcs számolt be. A főegyházmegye főpásztora, dr. Kovács Gergely érsek a szerdai szentmise főcelebránsa, kedden dr. Kerekes László gyulafehérvári segédpüspök lesz jelen. A CSIT születésének egyik fontos alakja, a csíkcsomortáni születésű Msgr. Pál József-Csaba temesvári megyés püspök csütörtökön főcelebránsként csatlakozik, akitől a fiatalok egy pódiumbeszélgetésen is kérdezhetnek a CSIT múltjáról. Pénteken a szentmise főcelebránsa a FIF korábbi ifjúsági főlelkésze, Ft. Tamás Barna, a székelyudvarhelyi Kis Szent Teréz plébánia plébánosa. Szombaton a nyeregben Tamás József nyugalmazott segédpüspök mutatja be a legszentebb áldozatot.

Zárásképp megköszönték a Magyar Kormány, Hargita Megye Tanácsa és Csíkszereda Városháza támogatását. A Magyar Kormány részéről Soltész Miklós államtitkár lesz a CSIT vendége, Hargita Megye Tanácsától pedig Borboly Csaba elnök, és jelen lesz Csíkszereda polgármestere, Korodi Attila is.

Fotó: Györfi Albert

Végül Simon Imre új ifjúsági főlelkész köszönte meg a sajtó jelenlétét és kiemelte: még mindig van idő regisztrálni a 14-30 év közötti fiataloknak, akár online, akár kedden, a helyszínen. Az Önkéntes Napok hangulata is arról árulkodik, hogy egy gazdag CSIT-nek néznek elébe és bíznak benne, hogy az imádságos, közösségben megélt öröm megerősíti majd a fiatalokat.

Csiki Eszter

Fotók: Györfi Albert, Szász Kata