Nyolc év után tér haza a Burkina Fasóban elrabolt román

0
489
Az afrikai Al Qaida videóüzenetében egy dzsihadista terrorista angolul tolmácsolta az üzenetet. Fotó: JNIM

Iulian Gherguţ, akit 2015-ben raboltak el egy mangánbányászati projektből, biztonságban hazatért hazájába. P. Pier Luigi Maccalli, akit közel két évig tartottak túszként fogva a dzsihadisták a Száhel-övezetben, örömét fejezte ki: ,,nagyszerű hír ez a szabadulásról: Alleluja!”

Iulian Gherguţ, a 2015-ben Burkina Fasóban elrabolt román biztonsági tiszt kiszabadult és biztonságban hazatért – közölte hétfőn a román külügyminisztérium.

Egy ,,rendkívül bonyolult ügy”

A közlemény kiemelte, hogy a szabadon bocsátás ,,az intézményközi válságstáb valamennyi intézménye által végzett munka eredményét jelenti, amely minden szinten és politikai-diplomáciai csatornán állandó lépéseket tett a román állampolgár szabadon bocsátása érdekében”.

A minisztérium köszönetet mondott ,,minden külföldi partnernek, különösen a marokkói hatóságoknak, a rendkívül bonyolult ügy megoldásához nyújtott fontos támogatásért”.

Emberrablások és erőszak

Iulian Gherguţot ismeretlen fegyveresek rabolták el, miközben egy mangánbányászati projekt biztonsági osztályán dolgozott Burkina Faso északi részén, a mali határ közelében. Az Agenzia Fides az emberrablást ,,az első terrorcselekményként jelezte burkinai földön”, ez ,,az erőszak hosszú ciklusának kezdetét jelzi, amely az ország összeomlásához vezet”.

Hazatér

Iulian Gherguţ édesanyja a tévéből értesült a hírről, lelkesen kommentálta fia kiszabadulását. ,,Legszívesebben elgyalogolnék Bukarestbe, csak hogy láthassam őt” – mondta a Digi 24 román csatornának. ,,Megijedtünk, majd elsírtuk magunkat. Nem kaptunk róla semmilyen hírt”. ,,Nyolc év után nem volt reményünk, hogy újra láthatjuk őt” — nyilatkozta Emilian, Iulian Gherguţ testvére.

A Neamţ megyéből származó Iulian Gherguțot egy iszlamista csoport ejtette túszul, és az al-Kaida maghrebi terroristái tartották fogva. 2015. április 4-én Iulian Gherguț egy Frank Timiş milliárdos tulajdonában lévő mangánbányában dolgozott őrként. A románt egy iszlamista kommandó támadta meg. A sofőr és az őt kísérő őr megsebesült, a román férfit pedig túszul ejtették. Az emberrablók állítólag azt hitték, hogy egy francia állampolgárt ejtettek foglyul.

,,Örülünk, hogy hazajön, csak ez számít”. 2023 áprilisában Gherguţ családja tudomására jutott egy 2021 decemberében készült videó rokonukról. Akkor a nővére, Elvira a La Croix L’Hebdo című francia folyóiratnak úgy nyilatkozott, hogy azok a felvételek ,,csodát” jelentenek, annak ellenére, hogy ,,szinte rá sem ismert”, mivel ,,gyengének és szomorúnak” tűnt.

Politikai és gazdasági elkötelezettség

Szavaihoz csatlakozott Pier Luigi Maccalli, az Afrikai Missziók Társaságának papja, aki az Agenzia Fidesnek nyilatkozva hangsúlyozta, hogy ,,nagyon erős politikai és gazdasági elkötelezettségre” van szükség, valamint imákra, abban a reményben, hogy ,,Iuliant hamarosan szabadon engedik”.

Az Agenzia Fides akkor rámutatott, hogy Iulian Gherguţ ,,a leghosszabb ideje a terroristák kezén lévő nyugati túsz a Száhel-övezetben”.

Edoardo Giribaldi

Forrás: Vatican News