Hazajöttünk, megáldott a csíksomlyói Szűz Mária

0
2277

A főegyházmegye fiataljai is ott voltak Lisszabonban az Ifjúsági Világtalálkozón, amint arról korábban, ittittitt és itt hírt adtunk. Bíró István a hazaérkezésről is beszámolt.

Az ifjúsági világtalálkozóról hazafelé tartva Padovába látogattunk. Így Szent Antal születési helye után sírhelyét is meglátogattuk, és kértük közbenjárását. A Szent Antal-bazilikából betérünk ugyancsak a Padovában található Szent Leopold Mandic templomába is, és megtekintettük az 1942-ben elhunyt kapucinus szerzetes ereklyéit, illetve megismerkedhettünk élettörténetével. Egyik legkülönlegesebb dolog, amit megtudtunk a szentről, hogy naponta 10-15 órát is gyóntatott, így mintegy fél évszázadot töltött gyóntatószobájának rejtekén.

A hazautunk a három órás padovai látogatással és a pihenőkkel együtt 64 órát tartott. Időnként nehezen viseltük az utazással járó fáradalmakat, de többnyire jó hangulatban utaztunk. Többek között megnéztük a Szent Bernadett életéről szóló filmet, hálát adtunk az ifjúsági világtalálkozó ajándékaiért és elköszöntünk azoktól a társainktól, akik Magyarországon, Kolozsváron és Székelyudvarhely környékén szálltak le az autóbuszról. Az utolsó kilométereken énekeltünk és kisgyermek módjára vártuk a hazaérkezést.

Délelőtt 11 órakor parkolt le az autóbuszunk a csíksomlyói kegytemplomnál, ahol családtagjaink és barátaink vártak bennünket. A kegytemplomba betérve sokan könnyes szemmel és időnként elcsukló hangon énekeltük: „Hazajöttünk, megáldott a csíksomlyói Szűz Mária”, majd Urbán Erik ferences tartományfőnök köszöntött.

,,Az lesz igazán a miénk, amit meg tudunk köszönni. Amit ebből az útból, az ottlétből, a találkozásokból, a látványokból, a hangokból, ízekből, gesztusokból megköszöntök a jó Istennek, önmagatoknak és egymásnak az a tiétek. Ezek kincsként és forrásként is ott lesznek bennetek. Útrainduláskor azt is mondtam nektek, hogy hazatérve nem elég csak hálát adni, hanem az ott szerzett tapasztalatokat, élményeket valamilyen formában itt Erdélyben és Székelyföldön gyakorlatba kell ültessétek. Ehhez kérem a jó Istennek az áldását” – mondta Erik testvér.

A köszöntő után egyesével a kegyszobornál is hálát adtunk az elmúlt napok kegyelmeiért. A Csíksomlyói Ferences Ifjúsági csoport tagjaival a szerda esti találkozó alkalmával szentmisén is megköszöntük a találkozó ajándékát, illetve támogatóink segítségét is.

Bíró István

Fotó: Erdélyi Ferencesek