Bakos Balázs nyugalmazott plébános Borszék díszpolgára lett

0
604

A városnapok keretében tartott ünnepségen Mik József polgármester díszpolgári címet adományozott Bakos Balázsnak, Borszék nyugalmazott plébánosának.

Bakos Balázs 12 éven át szolgálta a borszéki híveket, köztiszteletnek örvendett, családjaként tekintett a település közösségére. A város új díszpolgára többek között egy életre szóló Fontana Gyógyfürdő belépőt is kapott a cím mellé a városháza részéről.

Bakos Balázs Gyergyóremetén született 1947-ben. Elemi iskoláját szülőfalujában végezte, utána a gyulafehérvári Hittudományi Főiskolán folytatta tanulmányait. 1973. április 29-én szentelték pappá. Első munkahelye a háromszéki Gelence volt. Három év után Kézdimartonoson folytatta, 29 évet szolgálta a közösséget. 2005. augusztus elsején lett Borszék plébánosa, 2017. július 31-ig, nyugdíjazásáig szolgálta a város közösségét.

Balázs Renáta olvasta fel a laudációt, mely szerint Bakos Balázs nyugalmazott plébános a hívek lelki gondozása mellett nagy gondot fordított az egyház anyagi gyarapodására. Felújította a paplakot, kántori lakot épített, befejezte a halottas házat, amelybe új harangokat rendelt. Kijavította a temetőkertet és új székelykaput készíttetett. Ugyanazt tette a plébánia területén is. A templom állagát védte: kijavíttatta a tetőt, felújította a templom belsejét, megjavíttatta az orgonát, az oltárokat és szobrokat újra aranyoztatta. Megoldotta a templom fűtését és a harangok elektromos működtetését. Fő műve az alsóborszéki új lourdesi templom megépítése volt. Ennek megvalósításához téglajegyeket bocsátottak ki, pályázatot írtak és pénzt kaptak a Hargita Megye Tanácsától, a borszéki Önkormányzattól, a Romaqua Group Rt-től, Kurkó Gyárfástól és több helyi vállalkozótól.

Magyarországról, Felvidékről és Svájcból is kerültek adakozók, az új templom 2014-re készült el és Jakubinyi György érsek szentelte fel. Nem feledkeztek meg a régi, a templom közelében lévő, 1901-ben épült harangláb felújításáról sem, amelyet felújítás után Tamás József segédpüspök szentelt fel 2017-ben.

„Az aranymisés pap bácsi közvetlen és barátságos lelkületű ember, aki jó kapcsolatot ápolt minden hívével. A gyerekek vallási nevelését fontosnak tartotta. Rendszeres felkészítőkkel segítette az elsőáldozásra, bérmálásra készülésüket. De foglalkozott a házasulandók lelki felkészítésével, lelkiismeretesen látogatta a betegeket, bátorította szenvedőket. Igazi gazdaember volt, ami meglátszott a plébánia kiskertjében is. Köztiszteletnek örvendett, családja volt a település közössége. Munkássága révén öregbítette a város hírnevét” – fogalmazott Balázs Renáta.

Forrás: statiuneaborsec.ro