Várszegi Asztrik OSB celebrálja az augusztus 20-i szentmisét Kolozsváron

Főkonzulátusi rendezvények a Kolozsvári Magyar Napokon

0
517

Az idei Kolozsvári Magyar Napok (KMN) kiemelt vendége Várszegi Asztrik bencés szerzetes, püspök, emeritus pannonhalmi főapát, aki Magyarország kolozsvári főkonzulátusa meghívására érkezik a kincses városba. Erről és a főkonzulátus más, vallásos, kulturális rendezvényeiről, a KMN keretében, Grezsa Csaba főkonzult kérdeztük.

Grezsa Csaba korábban Magyarország kolozsvári főkonzulátusának első beosztott konzulja volt. Hódmezővásárhelyi, felesége pedig kárpátaljai születésű, mindkét gyerekük Kolozsváron született. 2018-tól dolgozik a kolozsvári külképviseleten, előbb konzul, 2019-től első beosztott volt tavalyi főkonzuli kinevezéséig. A diplomáciai szolgálatot megelőzően a magyar közigazgatásban – a miniszterelnökségen, a kormányszóvivői irodában – dolgozott, nemzetközi ügyekkel foglalkozott, Kolozsváron első beosztottként a hivatal munkaszervezését irányította.

Hogy látja a KMN-t a főkonzulátus szemszögéből?

A Kolozsvári Magyar Napok a kolozsváriak és az erdélyi magyarság egyik legmeghatározóbb, legsokrétűbb és legismertebb kulturális rendezvénysorozata. A Kincses Kolozsvár Egyesületnek köszönhetően az idei évben immár 14. alkalommal ünnepelhetjük a magyar kultúrát Kolozsvár belvárosában. A főkonzulátus számára megtiszteltetést és kiemelt lehetőséget jelent, hogy a Magyar Napokon is bekapcsolódhatunk a város rendkívül izgalmas és sokszínű kulturális életébe.

Elég sok rendezvénnyel kapcsolódnak be, minek köszönhető ez?

A Kincses Kolozsvár Egyesülettel évek óta együttműködésben vagyunk, a korábbi években is voltak kezdeményezéseink, a Főtér 23 szám alatti épületünk udvarát a tavalyi és a tavalyelőtti évben is megnyitottuk a Magyar Napok alatt. 2023-ban a Kincses Kolozsvár Egyesülettel közösen úgy döntöttünk, hogy szorosabbra fogjuk az együttműködésünket és az idei évben először, hagyományteremtő jelleggel, Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusa Főtér 23 néven a Kolozsvári Magyar Napok Hivatalos rendezvényhelyszíne lesz. Újdonságot jelent, hogy a Magyar Napok alatt, szerdától egészen szombatig minden nap, 12 és este 11 óra között nyitva lesz a főkonzulátus udvara és rendezvényterme. Az élményudvarban pedig állandó színpadot fogunk felállítani. A rendezvényeink tervezése során fontosnak tartottuk, hogy zenei, kulturális, gasztronómiai és közéleti kínálattal egyaránt készüljünk. Ugyanakkor a megjelenésünk alapját a családbarát megközelítés jelenti. Ebből adódik, hogy egy nyitott, minden korosztály számára vonzó, kötetlen találkozásokra és beszélgetésekre is alkalmas teret, élményudvart terveztünk, ami magával vonja a rendezvények magas számát is.

Több vallásos témát érintenek, céloznak e rendezvényeik: mit jelez, mit céloz ez meg?

A Főtér23 a Szent Mihály plébánia-templommal szemben, Kolozsvár szívében helyezkedik el, a Kolozsvári Magyar Napokat pedig ugyanitt, évről-évre hagyományosan az augusztus 20-i héten tartják. Vallási örökségünk, keresztény hagyományaink a kulturális és épített örökségünk legmeghatározóbb alapját jelentik. Az idei évben pedig Várszegi Asztrik bencés szerzetes, püspök, pannonhalmi főapát úr fogja celebrálni az augusztus 20-i szentmisét, ami az idei Magyar Napok záró ünnepségének is tekinthető. A főkonzulátus ezt a lelki kötődésrendszert is szeretné megjeleníteni, elérhetővé tenni. Augusztus 14-én, hétfőn, a Főkonzulátus rendezvénytermében, délután öt órától tartjuk a Vallási örökség mint a magyar szórvány megmaradásának és reneszánszának eszköze című kerekasztal beszélgetésünket. Meghívott vendégeink: Nacsa Lőrinc, országgyűlési képviselő, a Nemzeti Vallásturizmus Intézkedési Terv megvalósításához szükséges intézkedések koordinációjáért felelős miniszteri biztos, Érszegi Márk Aurél, a Külgazdasági és Külügyminisztérium vallásdiplomáciai főtanácsadója, Veres Stelian, a Gyulafehérvári Római Katolikus Érsekség gazdasági igazgatója valamint Böjte Csaba ferences szerzetes, a Dévai Szent Ferenc Alapítvány elnöke. A beszélgetés moderátora: Koncz Attila szakújságíró, teológus. Augusztus 19-én, szombaton ugyanitt, szintén ötórai kezdettel tartjuk, Igazságosság címmel, Visky András Kitelepítés című kötetének bemutatóját. A szerzővel Sulyok Tamás, az Alkotmánybíróság elnöke és Várszegi Asztrik főapát úr fog beszélgetni.

Hogyan tudja a főkonzulátus a kolozsvári, erdélyi katolikusokat a mindennapjaikban megérinteni?

A kapcsolattartás a történelmi egyházakkal kiemelt és szívesen vállalt feladatot jelent a Főkonzulátus számára. László Attila kolozs-dobokai főesperes-plébános nem csak térben, de lelkiekben is közel áll hozzánk. Szintén szoros kapcsolatban vagyunk a gyulafehérvári érsekséggel, a nagyváradi, a temesvári és a szatmári püspökséggel is. Örömmel veszünk részt az egyházi rendezvényeken, fontos számunkra, hogy a kolozsvári, erdélyi katolikusok hangja hozzánk is eljusson.