Elsőszombat Csíksomlyón – boldogok, akik Isten szavát hallgatják és meg is tartják

0
2204
Elsőszombat Csíksomlyón. Fotók: képernyőképek a videóközvetítésből

„Boldog a méh, mely hordozott téged, és az emlő, amely táplált!” – hangzott el a szombati evangéliumban annak az asszonynak a felkiáltása, aki Jézus tanítása közben fogalmazta meg ezt a felismerést. A nőnek adott jézusi válaszról elmélkedett homíliájában Urbán Erik, az erdélyi ferences provincia elöljárója a csíksomlyói kegytemplomban augusztus 5-én megtartott elsőszombati Mária-köszöntőn: „És még milyen boldogok azok, akik Isten szavát hallgatják és meg is tartják!” Hívek sokasága gyűlt össze, hogy közösen ünnepeljen.

A csíksomlyói kegytemplomban augusztus 5-én, szombaton délután engesztelő imaórát tartottak, amit ünnepi szentmise követett. A liturgia után rózsafüzért imádkoztak és gyertyás körmenetben vitték a Szűzanya kegyszobrának másolatát a templom előtti téren. A szolgálatokat a Gyimes völgye hívei végezték. A szentmisét élőben közvetítették a Youtube-on és a Mária Rádióban.

Egyházunk augusztus 5-én Szűz Mária római főtemplomának felszentelését ünnepli, amit Havas Boldogasszonynak neveznek, mondta a bevezetőben Urbán Erik ferences provinciális, a szentmise főcelebránsa és szónoka, felidézve, hogy ezen a napon szentelték fel a római Santa Maria Maggiore-bazilikát a Szűzanya tiszteletére, abból az alkalomból, hogy az efezusi zsinat 431-ben hittételként hirdette ki Szűz Mária istenanyai méltóságát.

Szentbeszédében Urbán Erik a felolvasott evangéliumi rész kapcsán kifejtette, hogy Jézus miként igazította ki az asszonyt, aki boldognak nevezte Jézus anyját, amiért a méhében hordozta és emlőjéből táplálta. Szűz Mária boldogságát nemcsak az adja, hogy méhébe fogadta a megtestesülni akaró igét, Jézus Krisztust, valamint táplálta őt, hanem az igazi boldogsága – és a miénk is, tette hozzá a ferences elöljáró – abból fakad, hogy az Isten szavát hallgatja és meg is tartja.

Ugyanakkor saját tapasztalatunkból tudjuk, hogy nem könnyű engedelmesnek lenni, engedelmeskedni az Isten szavának. Mondhatjuk, hogy a Szűzanyának könnyebb volt, magyarázta a szónok, mert az ő lelkén nem volt ott az áteredő bűn pecsétje, nem volt benne a bűnre való hajlandóság, de hányszor visszavonhatta volna Mária az igenjét. Újra ki kellett mondania a Szűzanyának az ő igenjét, amikor az agg Simeon arról beszélt, hogy tőr járja át a lelkét, amikor a tizenkét éves Jézust a templomban keresték, amikor Jézus keresztfája alatt állt…

Isten meghallgatása az imádságban történik, fejtette ki Urbán Erik OFM, amikor a szívünk csöndjében tegező viszonyba kerülünk az Istennel. Elnémulunk, hogy őt hallgassuk. Enélkül a döntéseink csak dekorációk lesznek a hitünkön, mert nem a hitünk szerint döntünk. „Hallgatni és utána megtenni” – hangsúlyozta a szónok.

Az Úr Jézus a keresztfa tövében nemcsak a szeretett tanítványra, Jánosra bízta a Szűzanyát, hanem ránk is. Úgy, ahogy bennünket meg az ő édesanyjára bízott. Ez kölcsönös kell legyen a gyermek és az anya, az anya és a gyermek között. „A Szűzanya nem akar mást, mint velünk hazajönni, a mi otthonunkba befogadjuk őt” – mondta a ferences szerzetes. Arra buzdította a híveket, hogy úgy tekintsenek mindig a Szűzanyára, mint ajtóra, amely megnyílik számukra Jézus Krisztus előtt. „A Szűzanya az igazi templomnak az ajtaja, amelyen átlépve eljutunk az üdvözítőhöz” – mondta a provinciális, hozzátéve, hogy „ha helyes a Mária-tiszteletünk, akkor a Szűzanya háttérbe vonul és az Úr Jézust adja nekünk.” „Boldogok leszünk, ha a templomainkban, az otthonainkban hallgatjuk az Istent, megfontoljuk az ő szavát, és aszerint cselekszünk” – zárta prédikációját Urbán Erik OFM.

Az ünnep végén a provinciális köszönetet mondott a gyimesieknek, hogy bekapcsolódtak a Mária-köszöntőbe. Az első imaórát a gyimesközéploki, a gyimesfelsőloki és a hidegségi rózsafüzér-csoportok tagjai végezték, a második imaórát a gyimesbükki rózsafüzér-csoport tagjai. A kegyszobor másolatát a gyimesbükki férfiak, egyháztanácsosok vitték.  A rózsafüzér imát a kosteleki rózsafüzér-csoport tagjai vezették.

A következő Mária-köszöntő szeptember 2-án lesz. A hívek és a zarándokok az ünnepen gyóntatóként szolgáló Tamás József nyugalmazott segédpüspök áldásával indultak haza.

Az elsőszombati Mária-köszöntő az alábbi videón visszanézhető: