Az idő nem érett meg a III. vatikáni zsinatra

Ferenc pápa egy spanyol katolikus magazinnak adott interjút

0
429
Az interjú Ferenc pápának az Ifjúsági Világtalálkozón tett lisszaboni látogatása során jelent meg. Fotó: Vatican News/Vatican Media

Ferenc pápa interjút adott a Vida Nueva (Új Élet) spanyol katolikus magazinnak a fennállásának 65. évfordulója alkalmából. Hangsúlyozta, hogy az egyháznak gyakorlatba kell ültetnie a II. vatikáni zsinatot, mielőtt megtervezi a III. vatikáni zsinatot.

A Vida Nueva spanyol katolikus magazin fennállásának 65. évfordulója alkalmából különszámot adott ki, amely teljes egészében Ferenc pápára, a lap régóta rendszeres előfizetőjére összpontosít. A 37. Ifjúsági Világtalálkozó alkalmából a lisszaboni apostoli útja során a héten megjelent hosszú interjúban a pápa számos kérdéssel foglalkozott, beleértve a III. vatikáni zsinat összehívásával kapcsolatos spekulációkat, áttekintette tíz éves pápaságát, szólt a jelenlegi világhelyzettel kapcsolatos aggodalmairól és a következő tervezett apostoli látogatásairól.

A III. vatikáni zsinat nem időszerű

Egy lehetséges III. vatikáni zsinat kapcsán Ferenc pápa kijelentette: úgy véli, még nem érett meg az idő erre, és hozzátette, hogy jelenleg nincs is szükség rá, mivel a II. vatikáni zsinat még nem valósult meg teljesen.

Zuppi bíboros Kínába utazik

A jelenleg is zajló ukrajnai háború kapcsán a pápa megerősítette, hogy Matteo Zuppi olasz bíboros, akit különleges megbízottjává nevezett ki, hogy keresse a béke útját, Kínába, Pekingbe utazik, miután Kijevben, Moszkvában és Washingtonban járt. Megemlítette a Vatikán arra irányuló diplomáciai erőfeszítéseit is, hogy visszatérjenek a területükről a háború alatt Oroszország által elhurcolt ukrán gyerekek. A pápa elmondta, hogy állandó képviselőt tervez kinevezni, aki hidat képez az orosz és az ukrán hatóságok között. A pápa azt is elárulta, hogy a Vatikán a vallási vezetőket tömörítő békecsúcs megszervezésén dolgozik, amelynek a helyszíne az Egyesült Arab Emírségek fővárosában, Abu-Dzabiban lesz.

Tervezett apostoli látogatások

Ferenc pápa a Vida Nueva spanyol katolikus magazinnak adott interjújában szólt arról is, hogy Koszovóba és Spanyolországba kíván látogatni. Megerősítette, hogy hazája, Argentína is „napirenden van”. Ferenc pápát az egyházzal kapcsolatos „álmairól” is kérdezték, ami pápasága során visszatérő kifejezés. A pápa reform törekvésével kapcsolatban bevallotta, hogy időnként „tehetetlennek” érzi magát, ami azonban – mint mondta – „jó, mert megakadályozza, hogy az ember Istennek higgye magát”. Mindenesetre „az egyházat nem tudjuk megreformálni az evangélium nélkül” – jelentette ki, az ideológiák ellen pedig óva intett. A világ több mint 1,3 milliárd katolikus pásztorának felelősségével kapcsolatban Ferenc pápa hangsúlyozta, hogy a problémák „soha nem okoztak álmatlanságot” neki.

Forrás: Lisa Zengarini/Somogyi Viktória/Vatican News