A Guadalupei Boldogságos Szűz Mária kegyképénél virrasztottak

0
534
Fotó: Zsombolyai Televízió

A zsombolyai városnapok programsorozának részeként a helyi Szent Vendel-templomban július 28-ról 29-re virradóan imaéjszakát tartottak, a liturgikus program fókuszában a megtérés és bűnbánat volt. A virrasztás mottója: Áldozatom a bűnbánó lélek, az alázatos és töredelmes szívet nem veted meg (Zsolt 51, 19).

Az imaéjszaka este hatkor kezdődött rózsafüzér-ájtatossággal, amelyen a fájdalmas olvasót mondták együtt, és gyónási lehetőség is volt ez idő alatt. Hét órától Pozsonyi Daniel helyi plébános mutatott be római rítus szerinti szentmisét. Ezt követően loan Chișărău görögkatolikus lelkipásztor a Guadalupei Boldogságos Szűz Mária kegyképét mutatta be a résztvevőknek, majd Valentin Danciu lelkipásztor előadást tartott a digitális rabszolgaság témájáról.

Este tíztől parakliszt, azaz könyörgő kánont végeztek Istennek Szentséges Szülőjéhez, majd bizánci rítusú szentmisét mutattak be. Éjfél után, rövid agapét követően rózsafüzér-ájtatosságot tartottak, amelyen a dicsőséges titkot mondták, ez idő alatt gyónásra is volt alkalom, majd szentségkitétel után szentségimádást végeztek, amelyet szentségi áldás zárt le. Hajnali fél háromtól az örvendetes, majd utána az isteni irgalmasság titkot mondták el a rózsafüzérimában. Négy órakor felajánlották a plébániát a Boldogságos Szűz Mária, a Béke Királynőjének, majd a világosság titkait végezték el, és a hajnali laudest latin rítusú szentmise következett, amelyet Cristinel Balan lovrini plébános mutatott be.

A Szűzanya 1531. december 9-én jelent meg egy egyszerű indiánnak, Cuauhtlatoatzinnak (Beszélő Sas), aki a keresztségben a Juan Diego nevet kapta. A jelenés a Mexikóvárostól északnyugatra fekvő Tepeyac-dombon történt. A ragyogó, aranyködbe burkolózó nőalak Isten anyjaként mutatkozott be, és arra szólította föl az indiánt, menjen a püspökhöz, s közölje: „Azt akarom, hogy templomot emeljenek e helyen!” A püspök égi jelet kért a jelenés hitelessége bizonyítására. December 12-én a Szűzanya virágokat küldött neki, melyek átadásakor a köpenyen, melyben a virágokat Juan az ölében vitte, csodálatos módon megjelent Mária képe. Az indiánköpenyre festett kép a lehajtott fejű, imára kulcsolt kezű, dicsfénnyel övezett, félholdon álló szüzet ábrázolja: kezében nem tart gyermeket. A félholdat angyalalak tartja. A jelenés helyén épült fel a Miasszonyunk-bazilika 1709-ben. Itt őrzik Diego köpenyét (tilmáját). A mindmáig épen maradt ruhadarabot és a kegyképet zarándokok milliói látogatják évente. Juan Diegót II. János Pál 2002-ben szentté avatta. A Guadalupei Szűzanyát 1737-ben Mexikó, 1910-ben Amerika, 1935-ben a Fülöp-szigetek védőszentjévé nyilvánították. II. János Pál pápa a Guadalupei Boldogságos Szűz Mária ünnepét 2002-ben az egész egyház számára elrendelte.

Fotók: Zsombolyai Televízió