Az ima mögött lévő őszinte hit a fontos

Ökumenikus istentisztelettel kezdődött a szederháti rendezvény

0
372

Pécska város vezetése, valamint a Doru Ioan Petescu Művelődési Ház július 29-én, szombaton XII. alkalommal szervezte meg a Szederháti Falunapot. A hagyományokhoz híven, az egynapos ünnepség ezúttal is 18 órakor a helybeli katolikus templomban ökumenikus istentisztelettel indult – adta hírül a Nyugati Jelen hasábjain Balta János.

Előbb az ortodox esperes, Marius Stratulat a plébános, Mureşan Axente közreműködésével elmondta a könyörgést. Utána házigazdaként Király Árpád főesperes-plébános köszöntötte a vendégeket, akiknek a hit fontosságát ecsetelte. Mert mindegy, hogy románul vagy magyarul imádkozunk, ha azt őszinte hittel tesszük, akkor Istennek tetsző dolgot művelünk. Szavait elsősorban a jövő híveit megtestesítő óvodásokhoz, valamint az őket felügyelő óvónőkhöz intézte, majd a Királyok I. könyvéből vett olvasmánnyal folytatta, annak a lényegét románul is elmondta.

„Ez a személyes életünkben is sokat jelent, mert attól függően, hogy a vezetőségünk a jót vagy a rosszat választja, az kihathat az egész közösségünknek az életére. Azt kívánjuk, hogy Szederhát virágozzon, és Isten továbbra is óvja meg a veszedelmektől. Hála Istennek, az országban és a környéken pusztított viharok a falut elkerülték. Uram, kérjük tőled a bölcsességet, amit Salamon is kért, hogy rajtunk keresztül vezesd a közösségünknek a sorsát, ezért őszintén imádkozunk hozzád: Mi Atyánk, aki a mennyekben vagy… 

Ezt követően az ortodox lelkész és esperes, valamint Jarca Miron görögkatolikus plébános közreműködésével a jelenlévők együtt imádkoztak románul és magyarul, majd a hívekkel együtt kivonultak az óvoda udvarára, ahol kezdődött a színes falunapi program.

Kép és szöveg: Nyugati Jelen