Matthew testvér lesz a taizéi közösség új elöljárója

0
475
Fotó: Marija Poklukar / Taizé.fr

Az angliai születésű és anglikán felekezetű Matthew testvér váltja idén decemberben a franciaországi ökumenikus taizéi közösség eddig priorját, a katolikus felekezetű Alois testvért.

Alois testvér a közösség regulája szerint, a közösséggel egyetértésben nevezte ki utódját, az angliai származású és anglikán felekezetű Matthew testvért (polgári nevén Andrew Thorpe-ot), aki 1986 óta tagja a rendnek. A közösség hivatalos tájékoztatása szerint a priori tisztség átadására a híres franciaországi ökumenikus monasztikus közösségben advent első vasárnapján, december 3-án kerül sor.

A németországi származású, római katolikus felekezetű Alois testvér 69 éves, és a taizéi közösséget a híres alapító, Roger Schütz testvér meggyilkolása, azaz 2005 óta vezeti. Nyilatkozatában úgy fogalmazott, hogy a tizennyolc éves szolgálata alatt annyi minden változott a világban és az egyházban, hogy úgy érzi, eljött az ideje annak, hogy átadja hivatalát egy olyan testvérnek, aki utána érkezett a közösségbe. Kifejtette, a taizéi közösség családjellegű, ezért a priori szolgálatnak sincsen felső korhatára, illetve nem kötik meghatározott időtartamhoz sem. „Az fogalmazódott meg bennem: úgy szeretném átadni a helyemet, hogy még legyen időm kényszerítő körülmények nélkül előkészíteni a váltást. Az elmúlt két évben minden testvéremmel konzultáltam, imádkoztunk, együtt gondolkoztunk. Választásom Matthew testvérre esett, őt jelöltem ki következő taizéi priornak. Minden bizalmam az övé, hogy biztosítani fogja a folytonosságot, és megfelelő lépéseivel ösztönözni tudja a testvéreket, hogy válhasson – alapítónk intuíciója szerint – »a közösség kis példázatává«” – zárta gondolatait a jelenlegi elöljáró.

A taizéi közösség

A taizéi közösség ökumenikus monasztikus rend, amely a béke és igazságosság mellett köteleződött el erőteljesen az imán és a meditáción keresztül. Taizében katolikus és protestáns szerzetesek élnek együtt, akiket a szegénység, a tisztaság és az engedelmesség fogadalma köt össze, és elkötelezettek az anyagi és szellemi közösség mellett.

Mióta Roger Schütz, a svájci protestáns szerzetes megalapította a közösséget 1940-ben, a franciaországi Taizében, az a világ egyik legfontosabb keresztény zarándokhelyévé vált, különös tekintettel a fiatalokra. Minden évben fiatal zarándokok tízezrei érkeznek a világ minden tájáról, hogy osztozhassanak a közösség ima és csend köré szerveződő életmódjában. A bencés ora et labora, azaz imádkozz és dolgozz szellemiségében minden Taizébe érkező zarándoknak ki kell vennie a részét a hétköznapi teendőkből, főként a takarításból. Taizé különlegessége ökumenikus jellegéből adódik, ez vonzza a különböző kulturális hátterű zarándokokat a közösséghez.

A bizalom zarándokútja a földön

A taizéi közösség 1978-ban indította el A bizalom zarándokútja a földön elnevezésű programját, amely a fiatalok kontinensenkétni találkozóját szorgalmazta. 1994 decemberében százezernél is több európai fiatal találkozott Párizsban, hogy együtt imádkozzanak. Ezt követően minden évben december 28. és január 1. között másik európai város fogadja a fiatalokat.

Roger testvér úgynevezett Befejezetlen levelében, amelyet halála után publikáltak, abbéli óhajának adott hangot, hogy ezt a találkozót világszinten is honosítsák meg. Ennek eredményeként 2006-ban Kalkuttában is volt az első, a fiatal felnőtteket célzó találkozó.

Forrás: a taizéi közösség, Vatikáni Rádió